Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bromance för en kramigare manlighet

Kan män verkligen vara vänner? Längtan efter en nära vän kan vara svår att kombinera med gamla mansideal där själv är bäste dräng och kramar är lite bögigt. Men i filmgenren "bromance" finns inget finare än innerlig manlig vänskap.

Två män möts i en hastig kram, släpper taget, och boxar varandra i magen. Scenen är hämtad från filmens värld - och från verkligheten. I en tid då var femte vuxen svensk man säger att han saknar en nära vän definieras mäns vänskap fortfarande av bögnoja och jargong. Men det är en sanning som håller på att luckras upp, något som märks på film.

I komedier som "I love you man" och "Supersugen" skildras manlig vänskap som en sorts förälskelse, med killar som vill umgås jämt, pratar om allt och gärna kramas. Genren kallas "bromance", eftersom det handlar om ett slags ickesexuell kärleksrelation mellan män.

Vedertaget begrepp

Begreppet har numera blivit så vedertaget att det används om många sorters filmer (som "The king's speech") och i många olika sammanhang (som i relationen mellan den brittiske premiärministern David Cameron och hans politiska parhäst liberaldemokraten Nick Clegg).

I dagarna har uppföljaren till komedin "Baksmällan" premiär. Originalet utspelar sig i Las Vegas, där en svensexa urartar och deltagarna vaknar med grava minnesluckor, som sätter den manliga vänskapen på prov.

Craig Mazin, en av manusförfattarna till "Baksmällan del 2", är förtjust i termen bromance.

-Det har alltid varit accepterat för kvinnor att finnas till för varandra, samtidigt som det har ansetts maskulint att vara en ö. Men vi är inga öar, vi behöver varandra. Vi växer upp i flock, vi spelar ihop i lag och vi blir viktiga för varandra, för livet.

Schablonartade kvinnoroller

"Baksmällan" - och de flesta bromancefilmer - handlar främst om män. Kvinnorollerna är mer schablonartade, från "den godhjärtade strippan" till "den domderande bitchen".

-I bromancefilmer skildras den manliga vänskapen som den finaste och renaste formen av relation. Med kvinnor måste man anstränga sig, med andra killar kan man vara som man är mest, säger Caroline Hainer, filmkritiker på tidningen Cinema.

För filmer om nära manlig vänskap är förstås inget nytt, det har skildrats i decennier i westerns och krigsfilmer. Men att dessa filmer numera beskrivs som "bromance" tyder på en förändrad syn på hur män definierar sina vänskapsrelationer. Vapenbrödraidealet har fått lämna plats för dråpliga skildringar av män som försöker komma nära sina manliga vänner utan att det blir "för bögigt".

Homofobi

Mansforskaren David Tjeder menar att homofobi ofta är en komponent i den manliga vänskapen.

-Kvinnor behöver inte säga "oj vad lesbiskt det känns nu när vi pratar så här öppet med varandra". Men det är ju en realitet för män, det här bevakandet, att man inte får bete sig för kvinnligt.

Caroline Hainer tror att själva premissen "mjuka killar som tycker om varandra" gör att man kommer undan med andra förlegade bilder av manligheten.

-Till exempel "Supersugen" har en ganska mossig handling, den handlar om två killar som vill förlora oskulden. Då kan man göra det lite finare genom att ta in en bromance. De må vara styrda av sitt könsorgan, men de har också känslor.

Bromancetrenden handlar också om att hela synen på manlighet är satt i gungning. Med en allt större maktutjämning mellan könen blir den gamla mansrollen satt ur spel. Kanske kan rätten att kramas fungera som kompensation.