Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Brolle frälser folkparkerna

Brolles hjärta pumpar för folkparkerna. I sommar drar han ut på "Rock 'n roll on tour" - en folkparksturné som gjuter nytt liv i de gamla dansbanorna.

Två pastellrosa bilar av märket Cadillac, årsmodell 1962 och 1964, mullrar upp mot scenen. Eskorterade av den lokala raggarklubben glider Brolle fram, hoppar ur bilen och drar igång showen.

-Sedan är det en och en halv timme full jävla galenskap, berättar Brolle om kvällarna på "Rock 'n roll on tour".

För fem år sedan vaknade drömmen om att ruska liv i de gamla folkparkerna. Brolle var ute på turné och körde förbi många övergivna parker längs vägarna.

-De stod överväxta med gräs. Jag föreställde hur det skulle se ut om man for dit och målade upp dem, klippte gräset och drog dit folk.

"Helt galet"

Det tog några år innan han hade satt ihop kvällen precis han ville ha den - med pilkastning, chokladhjul, hamburgare- och milkshakeförsäljning. Förra sommaren testade han idén på femton ställen i norra Sverige.

-Det var helt galet med all entusiasm. Den stämningen som blir, det liknar den stjärnkänsla det blev runt Beatles.

Hela byar har gått samman och med gemensamma, ideella krafter hjälpt till att rusta upp de gamla folkparkerna. Brolle minns när han förra året besökte Bursiljums folkpark i Skellefteå, tre dagar innan spelningen.

-Hela jävla byn var där. Någon snickrade, någon klippte gräset, någon bakade bullar och någon förberedde logen, säger han och fortsätter: -Det är så mycket kärlek och skönt bemötande. Jag känner mig som hemma i den världen.

Uppvuxen med folkparker

Björknäsparken i Boden ligger Brolle varmt om hjärtat. Dit gick han med hela familjen, spelade minigolv och snurrade på chokladhjul.

-Det var en familjegrej, jag for dit med morsan och farsan på dagen och sedan fick man vara med de vuxna på kvällen.

Till skillnad från stadsfestivaler dit alla som bor i närheten flockas tar sig bara de som verkligen vill till folkparkerna, som ofta ligger en bit från stan. Brolle tror att det är omgivningarna som lockar.

-Om jag skulle gå och se en artist så skulle jag bli mer harmonisk, ha lättare att släppa lös och ha roligt om jag var i en fin miljö med gräs och vatten. Där det dessutom luktar varmkorv.

Turnén har premiär i Sundsvall 14 juni. Brolle har sällskap av en trubadur och coverbandet The Buddies och en ny gästartist till varje spelning.