Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Pernilla August spelar huvudrollen i "Britt-Marie var här" som får premiär på Göteborgs filmfestival. Bilden är från inspelningen av filmen. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Britt-Marie var här" får premiär i Göteborg

Nordiska komedier hamnar i fokus på Göteborgs filmfestival 2019 som smyginvigs med världspremiären av svenska storkomedin "Britt-Marie var här".

Göteborgs filmfestival invigs den 25 januari, men redan den 24 januari tjuvstartar festivalen med en premiärvisning av komedin "Britt-Marie var här" med Pernilla August i huvudrollen och i regi av Tuva Novotny. Filmen är baserad på författaren Fredrik Backmans bästsäljande roman med samma namn.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Sedan tidigare är det klart att festivalen har apokalypsen i fokus, men som andra fokus har man alltså valt den nordiska komedin.

"Smarta snutar och mystiska mord har sedan länge etablerat nordic crime som ett internationellt fenomen. Men de senaste årens nordiska film visar på en ny tendens: vi har slutat skrämmas och börjat skämta. Focus: Nordic Comedy är en hyllning till den samtida nordiska komedin och en ansats till att försöka förstå humorns sociala och politiska roll i samtidskulturen", säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare för festivalen, i ett pressmeddelande.

Förutom "Britt-Marie var här" visas bland annat också den danska metoo-buskisen "Ditte & Marie", finska metalkomedin "Heavy trip" och svenska sportkomedin ""Revansch".