1/6

Britney Spears blir svensk teater

Temat är kvinnor i popindustrin och i centrum står Britney Spears på Turteatern i Stockholm: "Det är inte rakt av en hyllning. I pjäsen funderar vi kring branschen och vad som förväntas av kvinnor", säger manusförfattaren och regissören Py Huss-Wallin.

Turteatern i Stockholm har blivit till en rosa, glittrig popfest. I nya pjäsen "Britney" tolkar de stjärnans liv i med- och motgång. Manusförfattaren och regissören Py Huss-Wallin vill berätta en historia om en popdrottning som gör sin grej. Hittills har pjäsen fått fina recensioner i bland annat Expressen Kultur och Aftonbladet Kultur.

- Det är jättekul att det kommit så mycket folk. Vi har försökt jobba med en konsertkänsla med dans och koreografi och då känns det extra lyxigt att vi verkligen får det där speciella tryckmotståndet från publiken, säger Py Huss-Wallin.

Britney Spears blev tidigt en av världens största popartister, men hon har också kantats av motgångar i livet. 2008 blev hon omyndigförklarad på grund av drogmissbruk och psykiska problem. 

Hon menar att pjäsen inte bara är en hyllning som ska spegla en lång karriär med framgångar utan hon vill också belysa vad kvinnor får spegla för roller.

- Det är inte rakt av en hyllning. I pjäsen funderar vi kring branschen och vad som förväntas av kvinnor. Ang Britneys stil så finns det från många ett inbyggt förakt mot att gilla rosa och blommor, många tycker lätt det är banalt. Britney i sin tur kör sitt race; hon älskar att åka bil, äta cupcakes och vara skitsexig på scen. Hon är det till 100 procent. Jag kan tycka att det också en agenda vi behöver från kvinnliga artister, vi skulle aldrig ifrågasätta en manlig artist som aldrig uttryckte sig politiskt men som älskade sportbilar.

"Är otroligt verksam fortfarande"

På scen syns sex stycken skådespelare som gestaltar popdrottningen som numera tjänar enorma summor på en Las Vegas-show, har barn och släpper parfymer. Britney Spears är 2016 på plats 8 över de kvinnliga musiker om tjänar bäst.

LÄS MER: Här är kvinnliga musikerna som tjänar bäst

LÄS MER: Britney Spears: "Jag vill ha tre barn till - men inga fler män"

- Hon kom smygandes i mitt huvud där jag såg bilden av henne från 2007 där hon höjer ett paraply mot en paparazzi-fotograf. Jag blev fascinerad och ville veta vad hon gör idag. Jag blev imponerad när jag insåg att hon fortfarande är otroligt verksam fortfarande trots att hon gick in i väggen, säger Py Huss-Wallin och fortsätter;

- Britney har så många sidor och hon är en del av en industri. Vi är många som kan identifiera sig i hennes historia, hon är mänsklig och har funnits med oss de senaste 20 åren vilket gör att alla har fragment av Britney i sig. Istället för att begränsa oss i gestaltningen i en person ville vi snarare gestalta en massa och ett kollektiv i föreställningen.

Män spelar Britney Spears

Och skådespelarna är både män och kvinnor.

- Vi har lekt med vad som händer med kroppen i stereotypa Britney-bilder. I vår ensemble har vi en gemensam uniform, men alla har sina egenheter i olika kroppar. I vår gestaltning blandar vi scener där män spelar kvinnor och kvinnor spelar män. Man kan få syn på helt andra sidor om män gestaltar en kvinna och vice versa. I teatern behöver vi inte vara bundna i våra könsroller.

"Hon är en överlevare"

Py Huss-Wallin menar att Britney Spears banat vägen för nya kvinnliga popartister.

- Det finns ingen som inte blivit påverkad av henne. Många unga stjärnor har tagit hennes superfeminitet och mixat den med jävligt mycket pondus och drivkraft som tidigare varit ett typiskt maskulint drag. Det är power och hon i sin tur är en överlevare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.