Bridget Jones var bättre förr

Jag läste sönder första boken om Bridget Jones, men nu blir det för rörigt när böckerna och filmerna berättar helt olika historier, skriver Maria Näslund.

ANNONS
|

Mitt gamla exemplar av Bridget Jones dagbok står tilltufsad men stolt på en värdig plats i bokhyllan. Inköpt i London i slutet av 90-talet, sönderläst och en källa till många hysteriska skratt. Helen Fielding förändrade en hel genre med sin bok och i min generation fick Bridget hjältestatus. Därefter har huvudpersonen levt parallella liv i bok och på film, vilket är ganska förvirrande.

I tredje boken, Mad about the boy, tog Fielding livet av självaste Mr Darcy och lät Bridget bli ensamstående tvåbarnsmamma medan hon på bioduken var kvar i det gamla med Darcy högst levande. I nya filmen Bridget Jones baby är Darcy en av två möjliga pappor till det kommande barnet och Daniel Cleaver ute ur bilden och ersatt av Jack.

ANNONS

Boken med samma namn, som släpptes i samband med filmen, låter däremot Cleaver vara kvar och fajtas med Darcy om papparollen. Det är oerhört snurrigt och bara Bridget kommer undan med en sådan röra.

Jag småskrattar åt dråpligheterna, men det kommer aldrig bli som förr. Och inte bättre heller, dessvärre.

ANNONS