Emma Knyckare höll ett bejublat inledningstal på festivalen.
Emma Knyckare höll ett bejublat inledningstal på festivalen. Bild: Anna Svanberg

Bråket om mansfria festivalen fortsätter - JO kopplas in

Ett år efter att den första anmälan gjordes mot Statementfestivalen har Diskrimineringsombudsmannen (DO) fortfarande inte fattat något beslut. Nu kräver Justitieombudsmannen (JO) svar om hanteringen, skriver nyhetsbyrån Siren.

ANNONS
|

Festivalen, som drogs igång på initiativ av komikern Emma Knyckare, hölls på Bananpiren i Göteborg 31 augusti-1 september.

Festivalen marknadsfördes som mansfri, eller närmare bestämt fri från cis-män. Kvinnor, transpersoner och icke-binära var välkomna.

LÄS MER:Se bilderna från Statement festival

Ingen granskning före - eller efter

Detta har upprört personer som anser att det är diskriminering. Under det gångna året har ett antal anmälningar kommit in till DO, som dock inte hann med någon granskning innan festivalen var genomförd.

Nu tycks det inte ha blivit någon granskning efter festivalen heller. En orimligt lång handläggningstid, menar en man som tagit frågan till JO, som tagit sig an fallet och kräver svar av DO om hanteringen.

ANNONS

LÄS MER:"Det har varit blod, svett och jävligt mycket kärlek"

– Vi har fått in ett kompletterande yttrande från arrangörerna som vi ska granska innan vi fattar ett beslut, säger DO:s presstalesperson Clas Lundstedt till Nyhetsbyrån Siren.

Släppte in alla - cis-män också

Det hela kompliceras möjligen av att det under själva festivalen visade sig att Statements strategi var att inte stoppa någon från att komma in, cis-man eller ej.

LÄS MER:"Det här ska bli århundradets fest!"

DO begärde in ett yttrande från Statementfestivalen inför öppningen och i det svarade arrangören "Ja" på frågan om "alla, oavsett kön eller könsöverskridande identitet eller uttryck" kan köpa biljett och gå in och delta på festivalen.

Detta gjorde handläggaren brydd och vid ett kompletterande telefonsamtal fick föreningen bakom Statement precisera att den "riktar sig till en viss målgrupp men kommer inte neka någon att komma in vid entrén".

LÄS MER:"Är det såhär det känns att vara helt trygg?"

ANNONS