Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bra dramatik med präktig hjältinna

Intrigerna i produktionsteamet bakom Frida Fors program Sena samtal håller riktigt hög psykologisk spänningsfaktor, skriver Björn Gunnarsson.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Bok

roman
Carin Hjulström
Lust och längtan
Forum

Chic lit eller feelgood? Eller kanske rentav rådgivningslitteratur? Det är inte helt enkelt att sätta etikett på Carin Hjulströms romaner om Frida Fors. Ett pedagogiskt drag finns alltid med någonstans. Förra boken Kärlek sökes handlade om nätdejting, så det är ganska följdriktigt att den nya, Lust och längtan, handlar om sex. 

Frida drabbas av föryngrings- och förnyelseförbannelsen på sitt jobb. Sveriges Radio ska bli mindre public service och mera underhållning, alltså ska det telefonprogram Frida leder styras till att handla om sex. Svenska folkets sexliv, i direktsändning. I sitt privatliv går Frida till sängs med en granne, en tjusig kirurg, men det slutar inte så bra. Desto bättre blir en resa till Paris. 

Feelgood-genren har sina identifikationskrav, så det har förstås en förklaring att skildringen inte precis är pornografisk. Inte någon 50 Shades of Gray, men med samma berättelsegrund: den medelålders kvinnan som väcks till vällust i armarna på en förfaren älskare. Frågan är emellertid om Carin Hjulström måste göra sin hjältinna fullt så rekorderligt präktig, med ständigt rodnande kinder. Hennes uppfattning om erotiska äventyr och lössläppthet baserar sig på erfarenheter på en mycket prudentlig nivå. ”Hon kom på att hon inte hunnit borsta tänderna innan de hamnade i säng”. 

Betydligt mera dramatisk och intressant är arbetsplatsskildringen inifrån Sveriges Radio. Att allt inte står rätt till med public service har väl många på känn. Men ligger det något enda litet korn av realistiska fakta bakom Carin Hjulströms fiktion så är läget värre vad som kunde befaras. Intrigerna i produktionsteamet bakom Frida Fors program Sena samtal håller riktigt hög psykologisk spänningsfaktor. Betydligt högre än Frida Fors övningar i sängen. Men trots både en stalker i grannskapet och en mytoman på redaktionen så slutar alltsammans givetvis bara med good feelings.