Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Titiyo, Marie Bergman, Kai Gullmar, Ted och Kenneth Gärdestad, Doris Svensson, Broder Daniel och Europe väljs in i Swedish Music Hall of Fame.

Bröderna Gärdestad i Hall of Fame

Ted och Kenneth Gärdestad väljs in Swedish Music Hall of Fame tillsammans med bland andra Europe, Titiyo och Marie Bergman. Kenneth hann få besked om hedersutmärkelsen innan han gick bort för två månader sedan.

För femte året väljs en skara artister in i det svenska musikfinrummet. Bland dem finns alltså nu de folkkära bröderna Gärdestad.

Kenneth Gärdestad skrev många av texterna till brodern Teds låtar, bland annat "Jag vill ha en egen måne". Han arbetade hårt för att det skulle göras en spelfilm om brodern, som avled 1997. Och det blev en film, "Ted – för kärlekens skull", som hade biopremiär i januari i år.

Två band finns också med bland årets invalda – indiefavoriterna Broder Daniel och hårdrocksbandet Europe.

- Det är en ära. Fem killar från Upplands Väsby och Märsta som hamnar här, det är väl härligt, säger Europe-sångaren Joey Tempest.

Svensk soul

När medlemmarna i Broder Daniel fick beskedet kände de inte till Sweden Music Hall of Fame sedan tidigare, men känner sig glada över utmärkelsen.

- Henrik (Berggren) har haft en vision sedan vi gick i sjunde klass som har varit ganska klar i hans huvud och vi har åkt med på det tåget under olika tidpunkter i livet. Sedan huruvida det skulle nå någonstans var mindre viktigt, berättar Daniel Gilbert.

TT: Vad var det för vision?

- Att sätta någon form av stolthet i att alla har en rätt, man ska inte behöva knussla med vem man än är, säger Gilbert.

Även Kai Gullmar, Doris Svensson, Marie Bergman och Titiyo väljs in i år.

- Jag blev förvånad. Jag trodde att de ringde gällande syrran men hon är redan invald. Men det känns jättebra, säger Titiyo, vars syster Neneh Cherry valdes in i Music Hall of Fame 2015.

TT: Varför tror du att du fick den här utmärkelsen?

- Jag var ganska ensam i början med att sjunga soul och jag var med och presenterade en ny genre på den svenska scenen, säger Titiyo.

Ny utställning

Jury leds av Anna Charlotta Gunnarson och består av Kerstin Behrendtz, Lars Nylin samt årets nytillskott Tara Moshizi och Fredrik Strage. Syftet med Swedish Music Hall of Fame är att "hylla det gångna seklets viktigaste aktörer inom populärmusiken".

I dagarna flyttar också en ny Hall of Fame-utställning in på Scenkonstmuseet i Stockholm. Där ska hyllningsfilmer och föremål kopplade till de invalda visas upp.

Utställningen öppnar den 4 maj.