Det var här på Filmstaden Bergakungen på Skånegatan som föräldrar började slåss.
Det var här på Filmstaden Bergakungen på Skånegatan som föräldrar började slåss.

Bråket på Bergakungen: "Låt papporna skriva bioetikett"

Efter GP:s artikel om papporna som slogs under barnfilmen på Bergakungen har bioetikett har blivit ett hett samtalsämne. Skärpning, dundrar Magdalena Ribbing. Vi sköter oss ändå hyfsat, anser en filmkritiker.

ANNONS
|

Det var på biografen Bergakungen i Göteborg i söndags som två pappor började slåss, efter att den ena föräldern konfronterat den andra om att han tillåtit sitt barn att spela ringsignaler på en mobiltelefon under filmvisningen.

Hårdare ton

Men enligt SF:s kommunikationschef Thomas Runfors är sådana incidenter ytterst ovanliga och några generella ordningsproblem i salongerna föreligger inte. Däremot ser han vissa tecken på en hårdare ton bland besökare.

- Det är väl en spegling av samhället i stort, där det kanske är ett lite hårdare klimat än för några år sedan. Man har svårare att ta en tillsägelse, säger Thomas Runfors på SF.

Etikettexperten Magdalena Ribbing ser en generell brist på hänsyn mellan människor i offentliga miljöer, och upplever att det blivit stökigare på biosalongerna över tid.

- Det är den här självupptagenheten ... Går man till exempel på bio med en unge så får man vara vänlig att gå ut från salongen om ungen stör. Det handlar inte om vad man själv tycker är trevligt, eller att man betalat för bion. Det har andra gjort också, säger hon.

Tillåta högljudda reaktioner

Om någon stör ens bioupplevelse borde det inte vara svårare än att man vänligt men bestämt säger åt personen att vara tyst, menar Ribbing.

ANNONS

- De här papporna som bråkade borde få i uppgift att skriva en bok om bioetikett för pappor, säger hon.

Filmkritikern Hynek Pallas har dock en mer positiv uppfattning av den svenska biopubliken. Efter att som professionell filmkritiker under en längre tid mest ha besökt pressvisningar har han det senaste året återvänt till de vanliga filmsalongerna, då han sysslat med ett bokprojekt.

- Till en början var jag lite orolig för hur det skulle gå. Men jag tycker att folk beter sig mycket bättre än vad fördomarna säger. Även om man går på en superhjältefilm full med tonåringar så är det faktiskt relativt hövligt.

Han tycker rentav att publiken skulle kunna tillåta sig lite mer högljudda reaktioner vid vissa visningar.

- På sådana filmer som exempelvis "Batman v Superman", som har scener som är lite over the top, kan det vara ganska roligt och befriande med applåder eller jubel, säger Hynek Pallas.

ANNONS