Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bråk med ordningsvakt under första dagen på Way out West

Det blev en relativt lugn kväll för polisen under den första dagen på Way out West. Tre personer ska ha gripits för narkotikabrott och ett fall av sexuellt ofredande anmäldes under kvällen. Dessutom hamnade en person i bråk med en ordningsvakt.

Under torsdagen gick startskottet för årets upplaga av Way out West, med huvudnummer som Frank Ocean, The Shins och Tove Styrke. Tidigare har GP skrivit om den rekordhöga säkerheten under festivalen, där bland annat åtgärder gjorts för att förebygga sexualbrott.

När den första festivaldagen kommit till ända kan nu polisen sammanfatta den första dagen på Way out West: "Det var en bra kväll, med bra väder och mycket folk" skriver de i sin rapport. 

LÄS MER: Rekordhög säkerhet under Way out West.

Enligt Ulla Brehm, presstalesperson vid polisen i Region Väst, har arrangemanget överlag varit bra. 

– Vi har inte haft så mycket fylla, men några har omhändertagits för fylleri, säger hon. 

Tre personer ska ha gripits för narkotikabrott och ett fall av sexuellt ofredande anmäldes under kvällen. Gärningsmannen för ofredandet kunde gripas på platsen.

– En person har också hamnat i bråk med en ordningsvakt och en anmälan om våld mot tjänsteman har därför upprättats, berättar Ulla Brehm. 

Anledningen till den relativt lugna kvällen tror polisen delvis kan bero på synlighet och samarbete. 

– Vi har ett koncept där vi samarbetar med kommunen och arrangörerna inför festivalen, som har fungerat bra och vi kommer att fortsätta att jobba så.

Alltid folk på Way out West

Inför fredagens festival kommer inga större förändringar att göras gällande bemanningen, menar Ulla Brehm. 

– Vi kommer att synas och iaktta precis som i går, de olika dagarna gör ingen skillnad för oss, utan det är alltid folk på Way out West. 

Enligt Ulla Brehm är festivalen inte historiskt sett en stökig sådan, men hon menar på att polisen har tagit in erfarenheter från andra festivaler för att förebygga till exempel sexuella övergrepp. 

– Vi blundar inte för det som sker, utan har tagit fram riktlinjer för det här tillsammans med kommun och arrangörerna. Nu hoppas vi att det ska bli en trevlig kväll för alla, och att regnet uteblir, säger hon.