Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Frank Dorsin, Josephine Bornebusch och Ester Vuori. Pressbild.

Bornebusch om "LasseMaja": "Mitt i prick"

Josephine Bornebusch gör långfilmsdebut som regissör i den nya "LasseMaja"-filmen. I mer än två månader har hon befunnit sig på Irland för inspelningarna.

Det har gått två år sedan den senaste filmen om Lasse och Maja, "LasseMajas detektivbyrå – Stella Nostra", hade premiär på bio. Nu pågår inspelningarna av "LasseMajas detektivbyrå – det första mysteriet" på Irland.

Precis som titeln antyder utspelas handlingen i filmen innan de andra filmerna tar vid. Maja (Ester Vuori) och Lasse (Frank Dorsin) träffas för första gången och löser sitt första mysterium då en värdefull bok blir stulen från Vallebyskolan.

Långfilmsdebut

Josephine Bornebusch, känd som bland annat Mickan i "Solsidan", regisserar filmen. Det är första gången som hon regisserar en långfilm, men viljan att regissera har funnits länge.

- Jag regisserade en tv-serie ganska nyligen och så fick jag den här förfrågan och kände att det var mitt i prick. Barnen älskar "LasseMaja", och sedan är det mycket humor i filmen samtidigt som det är spännande, säger hon till TT.

"Utmanande"

Men det är en del att hålla koll på under inspelningarna. Förra veckan filmade de en scen i en aula – närvarande var fem vuxna, de två huvudrollerna och 200 barn.

- Det är mycket i huvudet, det blir utmanande. Det gäller att försöka ha koll på allt, men som tur är behöver jag inte ha det själv. Jag har ett fantastiskt team, säger Josephine Bornebusch.

Vill göra familjefilm

"LasseMaja"-världen, som baseras på Martin Widmarks böcker om "LasseMajas detektivbyrå", har tidigare förekommit som såväl julkalender och film. Josephine Bornebusch vill att det filmen ska riktas mer mot hela familjen än tidigare, även om det är en film för barn.

- När man gör någonting som redan har varit uppskattat är man rädd att folk inte ska tycka om det här lika mycket som det som gjordes sist. "LasseMaja" har gjorts flera gånger, så det är lite av en oro såklart, säger hon och fortsätter:

- Men jag försöker att inte tänka på det för mycket, utan jag försöker tänka på vad jag vill se. Det är en familjefilm, jag vill göra en film för barnen, men också en film som vuxna kan få ut någonting av.

"LasseMajas detektivbyrå - det första mysteriet" väntas ha premiär sommaren 2018.