Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tennisdramat "Borg" där Sverrir Gudnason spelar Björn Borg och Shia LaBeouf spelar John McEnroe har chans på hela tio Guldbaggar. Arkivbild.

"Borg" kan skrälla på Guldbaggegalan

Tennisdramat "Borg" leder med tio nomineringar, men debutanterna "Sameblod" och "Korparna" bjuder upp till match inför årets Guldbaggegala. Ruben Östlunds "The square" har färre vinstchanser än väntat.

"Borg" kan få pris för årets film, regi, manliga huvudroll och har två nomineringar i kategorin årets manliga biroll. Framgången beror, enligt producenten Fredrik Wikström Nicastro, på ett gott teamarbete bakom och framför kameran.

- Jag tror att många tyckte att det var en viktig film, och att den skulle vara värdig arvet från Björn Borg och John McEnroe. Gör man en film om de här människorna som vi alla ser upp till måste den vara bra gjord, säger Wikström Nicastro till TT.

Krigar mot "The square"

Ruben Östlunds konstvärldssatir "The square" som har skördat stora framgångar utomlands fick nöja sig med sex nomineringar för bland annat årets bästa film, regi och manus. Östlund hoppas på vinst, men tycker inte att Guldbaggarna väger likt tungt som en Oscar eller Golden Globe, som också ligger inom räckhåll.

- Och så vet jag att det kan vara en sporre om man inte vinner, så den presenten skulle jag gärna vilja ge de andra deltagarna, att de inte får något pris. Då kommer de att få en massa energi till nästa film och göra ännu bättre film nästa gång, säger Östlund.

Bland juryns favoriter finns också den hårdkokta thrillern "The Nile Hilton incident" av Tarik Saleh, med åtta nomineringar.

- Det är fantastiskt i denna tid när alla tjatar så mycket om vad svensk kultur och identitet är. Det känns helt underbart att göra en svensk film som är på arabiska, utspelar sig i Kairo, som når en utländsk publik och sen kommer hem och bli nominerad, säger Tarik Saleh.

Starkt debutantår

Det har varit ett bra filmår även för debutanterna. Jens Assurs "Korparna" kan tilldelas sju priser, liksom Amanda Kernells "Sameblod". Historien om Elle Marja som utsätts för rasbiologiska undersökningar kan vinna pris för bästa film, regi och manus.

Skådespelarna i filmen, systrarna Lene Cecilia och Mia Erika Sparrok, kan prisas för bästa kvinnliga huvudroll respektive bästa kvinnliga biroll.

- ”Sameblod” romantiserar inte samisk kultur, den visar en del av vår historia som det har varit jättetyst om. Så det känns bra att det kommer fram, säger Lene Cecilia Sparrok.

Guldbaggegalan sänds den 22 januari från Cirkus i Stockholm. Leder galan gör Petra Mede.