Borås Stadsteater | Skandal

ANNONS
|

Ibsens Dockhems-Nora hör till den nordiska tidigfeminismens hjältinnor, men glöm inte tvåbarnsmamman Katinka som satte sig på kafé och blev kvar. Cora Sandels roman Kranes konditori från 1945 är en närstudie i kvinnligt normmyteri. Anna Sjövalls dramatisering på Borås Stadsteater heter Skandal och utspelar sig i ett utvidgat socialt rum – här är det småstadens småbrackiga sedvanor som är måltavla för Katinkas caféuppror.

Berättelsen har förflyttats från norsk efterkrigstid till nutid och Borås, vars senaste attraktion är en tjusig, surdegsekologisk kafé- och champagnebar. Inför textilstadens stundande jubileum har finsömmerskan Katinka fått en stor beställning på festkostymer, men istället för att leverera fastnar hon på kondis. Nyskild, utbränd och i själslig nöd möter hon sjömannen Jorma som blir hennes vingliga men hjärtliga stöd i kriget mot omgivningen, inklusive hennes bortskämda tonårsbarn.

ANNONS

Om Cora Sandels roman skildrar Katinkas inre sönderfall handlar det i Borås snarare om uppskruvad komik och stora gester. 14 personer på scenen, kafébaren är som en bred catwalk, en lång glasvägg skiljer baren från gatan. Tanken är nog att gestalta ett slags psykologisk urbanitet. Det går sådär. Det tas i och jagas på, men ofta når energin inte över scenkanten.

I kaféets inre gemak är Pia Edlund utmärkt som textilkonstnärinnan Katinka med kroppen tung av förbrukad livsluft. Ensamstående och pressad, men med levande drömmar om att få arbeta igen med meningsfulla uppdrag och vackra material. Jussi Larnö som vagabonden Jorma är föreställningens trygga ankare, den ende som ser hur illa Katinka mår.

Natalie Sundelin laddar med explosivt bränsle som tonårsdottern Nora. I hennes avslutande scen, genom en bugning till Ibsen, ställs det på sin spets: ska hon våga bryta det sociala mönstret och gå sin egen väg eller resignera som mamman, vända åter hem till symaskinen och de fula, själsdödande tygerna?

Premiären – sa jag det – var den 8 mars, på Internationella kvinnodagen. Kampen fortsätter.

ANNONS