Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
U2-sångaren Bono pekas nu ut i den stora paradiseläckan. Bild: TT.

Bono pekas ut som skattesmitare

U2-sångaren och människorättsaktivisten Bono dras nu in i paradisläckan. Han har använt företag i skatteparadiset Malta för att köpa ett shoppingcenter i Litauen, skriver brittiska och irländska tidningar.

Bono är hårt profilerad som miljöaktivist med ett stort engagemang för världens fattiga. Nu har det kommit fram att han är en av dem som pekas ut som skattesmitare i den så kallade paradisläckan, eller "Paradise Papers".

Både irländska The Irish Times och brittiska The Guardian skriver om avslöjandet. 

"Betalar en förmögenhet"

57-åriga Bono har varit en välgörenhetsikon ända sedan den stora Band Aid-galan på 80-talet. Båda han och de övriga medlemmarna i U2 har tidigare fått kritik för att de placerat stora förmögenheter i bolag utomlands.

Då försvarade sig bandet med att de "betalar en förmögenhet i skatt".

Nu avslöjar dokumenten i paradisläckan att Bono har använt sig av ett företag i Malta för att köpa delar av ett köpcenter i Litauen. Affären ska ha genomförts 2007 och syftet med företaget i Malta var att undvika att betala skatt i hemlandet Irland.

– Bono var en passiv minoritetsägare i Nude Estates Malta Ltd, ett bolag som var registrerat i Malta tills det frivilligt upplöstes 2015, säger sångarens manager i ett offentligt uttalande.

Även Madonna och Keira Knightley pekas ut

Det maltesiska bolaget Nude Estates Malta Ltd köpte shoppingcentret The Ausra Mall för nästan 66 miljoner kronor. Då stod Bono som ägare i bolaget.

Som ägare i bolag på Malta erbjuds man en stor skatterabatt. Skatten ligger på endast fem procent. Detta har bland annat gjort landet populärt hos spelbolag.

Paradisläckan började rullas upp på söndagen. Den består av 13,4 miljoner dokument och pekar ut några av världens rikaste människor som skattesmitare. Även världskändisar som Madonna och Keira Knightley finns med bland de utpekade.