Bilden är ett montage.
Bilden är ett montage. Bild: CLAUDIO BRESCIANI / TT

Böneutrop är inte segregerande

America Vera-Zavala tycker att den pågående debatten om böneutrop är närmast parodisk.

ANNONS

När Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor tillsammans med Lars Adaktusson gav sig in i debatten om böneutrop (Expressen 17/3) passerades ännu en gräns för vad som är tillåtet att föreslå om muslimer. I ett land där lagboken tas fram när muslimer klagar över Muhammedkarikatyrer ska nu böneutrop förbjudas, inte för att det strider mot en lag utan för att det strider mot svensk kultur. Debattartikeln är en studie i signalpolitik. En ytterst perifer fråga ställs i centrum, det markeras hårt mot något som inte är ett problem, och trots att syftet sägs vara det motsatta leder det till ökad polarisering. Böneutropen är bara ytterligare en pusselbit i en valrörelse där politikern bestämt sig för att svartmåla Sveriges muslimer för att vinna röster.

ANNONS

De senaste veckorna har alltfler partier gått ut med att religiösa (läs muslimska) friskolor ska förbjudas, en liten kommun har beslutat att upphöra med uthyrning av burkinin på badhuset med hänvisning till mänskliga rättigheter, i Göteborg ställdes en filmvisningen av den numera berömda Burka songs 2.0 in. Enskilda händelser som tillsammans bildar ett mönster.

Det sorgliga är vilka konsekvenser detta riskerar att få. Islamiska staten är nu äntligen i spillror i Mellanöstern men populister från höger och vänster håller ändå på att genomföra det som IS önskar sig i Europa. Förhoppningen från Islamiska statens ideologer har länge varit att europeiska politiker ska göra det så svårt som möjligt för muslimer att leva ett vanligt liv i väst. Förbuden mot moskéer, slöjor och böneutrop ska visa att demokratin inte är till för alla och därmed få många muslimer att stödja idén om att islam och väst måste kriga mot varandra.

När Adaktusson och Busch Thor menar att böneutrop leder till segregation blir det närmast parodiskt. Om ett böneutrop på ett fåtal platser under tre minuter på fredagar segregerar, vad tror ni då konsekvensen blir av att dag efter dag överallt i Sverige höra utrop om islam som samhällets stora problem?

ANNONS

LÄS MER:Göteborgs stad utövar censur

ANNONS