Bon Iver kommer att samarbeta med lokala jämställdhetsorganisationer under sin turné och i Sverige med organisationen Fatta. Arkivbild.
Bon Iver kommer att samarbeta med lokala jämställdhetsorganisationer under sin turné och i Sverige med organisationen Fatta. Arkivbild.

Bon Iver samarbetar med Fatta

Bon Ivers Sverigekonsert är slutsåld sedan länge. Men nu finns en chans att se indierockbandet i Globen och samtidigt stötta jämställdhetsarbete, när biljetter auktioneras ut till förmån för Fatta.

ANNONS
|

Amerikanska Bon Iver väljer ut organisationer som arbetar för jämställdhet att samarbeta med under sin världsturné. Nu står det klart att Fatta blir samarbetspartner under bandets utsålda konsert i Globen den 31 oktober.

I speciella "fanpaket" som auktioneras ut av bandet säljs biljetter och merch som signerade LP-skivor till högstbjudande, där pengarna går direkt till organisationen.

- 97 procent av de som misstänks för sexuellt våld och majoriteten av de som förväntas gå på spelningen är också män. Det är en fantastisk möjlighet att nå en målgrupp vi normalt inte kommer i kontakt med även om vi vet att många män vill göra skillnad. Bon Iver valde ut oss eftersom vi varit drivande i frågan om en samtyckeslag, säger Elin Sundin, ordförande i Fatta, till TT.

ANNONS

Bon Iver handplockar de lokala ideella organisationerna, med fokus på att stoppa ojämlikhet mellan könen, våld i hemmet och sexuella övergrepp.

Det dubbelt Grammybelönade bandet från Wisconsin släppte 2016 sitt tredje album "22, a million". Kampanjen har fått namnet "2 a million" och syftar till att öka medvetenheten kring jämställdhetsfrågan.

"Vi känner oss hedrade över att vara samarbetspartners med så fantastiska organisationer", skriver bandet på Instagram. I Danmark samarbetar man med Danska kvinnosamfundet, i Tyskland med organisationen Kvinnor mot våld och i Belgien med Europeiska kvinnolobbyn.

TT

Fakta: Bon Iver

Bandet, som leds av amerikanska låtskrivaren Justin Vernon, har blivit dubbelt Grammybelönade och nominerade till tre Brit Awards. Bon Iver gav ut sitt första album 2008 och har sedan dess givit ut två album till.

Deras senaste, "22, a million" hyllades av kritikerkåren. Bland tidigare hits finns "Skinny love" och "Holocene".

Den 31 oktober spelar Bon Iver i Globen i Stockholm. Det blir bandets största spelning på svensk mark hittills.

ANNONS