Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/2

Boktipsen tas bort från SVT:s "Go'kväll"

I 20 års tid har Ingalill Mosander varit bokkritiker i "Go'kväll" i SVT. Men nu ska programmet förnyas och Mosander får gå, något som väcker starka känslor hos tittarna.

Ingalill Mosander riktar skarp kritik mot SVT:s planer i en intervju i Aftonbladet.

– ”Go’ kväll” har en stor kvinnlig publik som är över 55. Det är de människorna i Sverige som läser och köper böcker. Att då säga att man ska föryngra programmet och plocka bort den del som de här kvinnorna tycker är viktig för dem, det är ju fullkomligt befängt, säger hon till tidningen.

Hon tycker även att beskedet att hon måste sluta framfördes på ett dåligt sätt.

– Jag blev överraskad. Jag hade ingen aning om att de skulle lägga ner det här. Det bara ringde en projektledare som jag faktiskt aldrig har träffat. Hon säger att nu ska vi lägga ner det här, säger Mosander till Aftonbladet.

Kritik från krönikörer och tittare

Daniel Sjölin, tidigare programledare för SVT:s litteraturmagasin "Babel", är en av dem som ifrågasatt beslutet. I en kulturkrönika i Expressen skriver han att ”SVT dumpar sin mest inarbetade och brett nående litteraturbevakning”.

”Go’ kväll” är ett av SVT:s mest populära program med en genomsnittlig publik på 800 000 tittare. På programmets Facebooksida skriver en upprörd tittare: "Så arg att ni tagit bort de trivsamma boktipsen och FRAMFÖR ALLT uteslutit IngaLill Mosander!!! Tror jag nu blir TV fyra @efter fem tittare istället!!!"

Vill testa nya inslag

Anledningen till att Mosanders boktips tas bort är att SVT vill utveckla formen för programmet, säger ansvarig utgivare Bengt Strömbro till Aftonbladet. Han menar dock att beslutet inte är definitivt, utan att det handlar om en paus för att ge utrymme att testa nya inslag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.