Arkivbild. Bokmässan gör ”Röster från Ukraina” till extra tema.
Arkivbild. Bokmässan gör ”Röster från Ukraina” till extra tema. Bild: Mia Höglund

Bokmässan gör Ukraina till extra tema

I höst planerar Bokmässan att återvända i full skala till Svenska mässan, då med Sydafrika, klimatkris och ”crimetime” som tema. Men nu sätter man in ett extra fokusområde – ”Röster från Ukraina”.

ANNONS

Under onsdagen meddelade Bokmässan i Göteborg att de kommer att lägga till ett tema, ”Röster från Ukraina”, till programmet. Ambitionen är att ge extra utrymme åt ukrainska författare och berättelser, vilket man nu ska göra tillsammans med Ukrainas ambassad, Svenska PEN, Globala torget, Svenska kyrkan och flera bokförlag och andra aktörer.

– Rysslands krig i Ukraina är ett fruktansvärt övergrepp på ett land och ett folk, men också på yttrandefrihet och demokrati. Att ge plats åt ukrainska röster är det minsta vi kan göra. Strålkastarljuset är redan på Ukraina, under Bokmässan riktar vi en del av ljuset mot de berättelser som idag inte har någonstans att ta vägen, säger Oskar Ekström, programchef på Bokmässan i ett pressmeddelande.

ANNONS

LÄS MER:Göteborg har mycket att bevisa som litteraturstad

LÄS MER:Ukrainska filmregissörer tar till vapen för att försvara sitt land

LÄS MER:Tror Arla att vi är helt dumma i huvudet?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS