Bokmässans vd Maria Källsson förhåller sig kritiskt i ett självrannsakande tal under förra årets Bokmässa, där hon menar att hanteringen av utställaren Nya tider kunde skötts bättre och att mässans ledning kunde varit tydligare. Bild: TT
Bokmässans vd Maria Källsson förhåller sig kritiskt i ett självrannsakande tal under förra årets Bokmässa, där hon menar att hanteringen av utställaren Nya tider kunde skötts bättre och att mässans ledning kunde varit tydligare. Bild: TT

Bokmässans vd svarar på kritiken

Enligt vd:n Maria Källsson är den hotfulla filmen som kopplats till tidningen Nya Tider ”stötande” men inte kriminell.

ANNONS
|

Trots kritik från flera förlag låter Bokmässan utställaren Nya tider kvarstå. Enligt vd:n Maria Källsson är den hotfulla filmen som kopplats till tidningen ”stötande” men inte kriminell.

Föreningen Megafonerna ligger bakom den aktuella film med kopplingar till Nya tider, som fått flera förlag trogna Bokmässan att reagera. I filmen, som GP berättade om i går, uppmanar Bechir Rabani som skrivit debattartiklar i den högerextrema tidningen Nya Tider, tittarna att göra regelbundna hembesök hos journalister.

Tänk bara ett besök, vilken panik de får. Tänk om 10, 20 personer besöker dom dagligen, sju dagar i veckan. Jag lovar jag, dom kommer att tänka om, när de ska hänga ut folk. Nu tror dom, i sin lilla bubbla, att de har majoritetsstöd av folket. Dom tror att de är orörbara – att dom inte går att komma åt. Bara gå dit! Filma, intervjua dom”, säger han i filmen.

ANNONS

Kräver svar från Bokmässans vd

Per Almgren, vd för Natur och Kultur, kräver skriftligt svar av Bokmässans vd Maria Källsson på frågan hur filmen, med sitt hotfulla innehåll riktat mot journalister, är förenligt med Bokmässans värdegrund och de principer för utställare de presenterat.

– Vi har tittat på filmen flera gånger och även tagit hjälp av våra juridiska rådgivare, förklarar Maria Källsson för GP.

Enligt henne har de primärt förhållit sig till två saker: dels om filmen i sig har ett brottsligt innehåll. Och dels om – och i så fall hur – den kan kopplas till utställaren Alterna­Media AB, som ger ut Nya tider.

– Vi tar kraftfullt avstånd från en sådan här film och anser det stötande med den här sortens metoder, säger Maria Källsson.

Samtidigt kan hon konstatera att ingen polisanmälan har gjorts runt filmen eller dess innehåll.

– Våra jurister har inte heller kunnat koppla ett lagbrott till den. Kopplingen till Nya tider är inte heller så tydlig att vi väljer att porta vår utställare.

Är det inte ett brott att försöka skrämma journalister till tystnad?

– Vi fördömer som sagt de här metoderna och uppmaningen att begränsa yttrandefriheten. Men jag vill inte gå in på de juridiska detaljerna. Då får du vända dig till vår jurist.

ANNONS

Sanna Hill, en av grundarna till AlternaMedia AB, krönikerar gillande om filmen i Nya tider. Vad för slags kopplingar kunde vara tydligare?

– Det är ett hypotetiskt resonemang du för nu. För att kunna bryta ett avtal med en av våra utställare måste någon ha begått ett allvarligare brott, till exempel hets mot folkgrupp.

Natur och Kulturs vd Per Almgren menar att det är att göra det lite väl lätt för sig att bara följa svensk lagstiftning. Vad tycker du?

– Jag ser inte att Bokmässan kan vara ett domarväsen. I det här fallet klarade sig Nya tider, enligt flera juristers bedömning.

"En provokation vi måste förhålla oss till"

LÄS MER: Förlag kräver svar från Bokmässan om hotfilm

Eva Gedin, förlagschef på Norstedts, menar att förlaget ändå närmast har en plikt att närvara på Bokmässan.

– Nya tiders medverkan är en provokation som vi måste förhålla oss till. Då känns det ännu viktigare att vi är där och högröstat pratar om demokrati och talar om var vi står.

Samtidigt nämner hon att förlaget följer utvecklingen, står i dialog med Bokmässan och respekterar och kommer att stötta de författare och medarbetare som väljer att inte delta.

Vad skulle det betyda för Bok-mässan om tunga förlag inklusive Bonnier valde att inte komma?

ANNONS

– Det vore väldigt tråkigt och skulle få konsekvenser även om förlagen måste fatta beslut utifrån sin värdegrund, säger Maria Källsson och fortsätter.

– Det vore beklagligt om en liten högerextrem utställare, som utgör en promille av ytan på mässgolvet, skulle få slå in en kil mellan förlagen och oss på Bokmässan som alla står för samma slags demokratiska värderingar.

ANNONS