Bokmässans vd: "Lätt att vara efterklok"

Bokmässans VD Maria Källson talar ut efter turbulensen kring högerextrema tidningen Nya Tider. "Vi står för alla människors lika värde".

Efter att både ha godkänt och stoppat tidningen Nya Tider har Bokmässan utmålats som en vindflöjel. Men mässans vd Maria Källsson tillbakavisar kritiken. …Vi står för våra beslut.

Det har varit några stormiga dagar för Bokmässan i Göteborg.
Efter att först ha försvarat sitt beslut att låta den högerextrema tidningen Nya Tider ställa ut på mässan, backade man och valde i stället att stoppa tidningens medverkan. Följden blev då att mässan kritiserades för att vela och sakna principer. Kovändningen har till och med beskrivits som ett "intellektuellt haveri".

I ett par dagar har GP jagat Bokmässans vd Maria Källsson och när vi når henne sitter hon i en hotellobby i Stockholm

Hur har veckan varit?
- Vi har hamnat mitt i stormen kan man väl säga. Bokmässan ska ju vara en arena för samtal, inte en aktör som driver en viss politisk linje. Men detta visar hur brännande och aktuell debatten om yttrandefrihet faktiskt är.


När ni först sade ja till Nya Tider, hur gick snacket då?
- Det första beslutet, att låta tidningen medverka på mässan, var rätt när det fattades. Bokmässan har alltid jobbat med frågor som rör yttrandefrihet och vi har högt till tak, den brokiga skaran av utställare är vårt kännetecken. Reflexmässigt sade vi ja även till Nya Tider.


Vad hände sedan?
- De ställde ut även 2013 utan att någon reagerade. I år väckte tidningens deltagande däremot kraftiga reaktioner från olika håll vilket fick oss att stanna upp och tänka till ett ögonblick. Vi behövde fundera och bilda oss en egen uppfattning och kom då fram till att Nya Tider (tidningen uppges ha starka kopplingar till nazistiska Svenska Motståndsrörelsen, enl den antirasistiska stiftelsen Expo) inte delar värdegrund med Bokmässan. Vi står för allas lika värde och det gör inte Nya Tider.


Så ert första beslut, som "var rätt när det fattades", var egentligen felaktigt?
- Ja med facit i hand borde vi ha gjort en grundligare research, så är det absolut.


Ser du någon risk i att Nya Tider kan få nya sympatisörer på grund av ert agerande?
- Det har jag svårt att bedöma. Vi förvägrar inte den här tidningen att komma ut och vi kritiserar inte deras presstöd, men vi vill inte ha dem som utställare på Bokmässan.

Hade det inte varit enklare att bara låta dem hållas i ett hörn?

- Det är lätt att vara efterklok och svårt att förutse hur olika händelser kan utvecklas. Vi är Bokmässan, en mässarrangör och arena för åsikter, men även om vi själva inte är i åsiktsbranschen måste vi ändå få vara med och bestämma vilka som ska ställa ut hos oss.


Vad har ni lärt er av turbulensen?
- Att yttrandefrihet är ett hett ämne. Den här diskussionen har varit nyttig, inte minst som ett inslag och en upptrappning inför årets Bokmässa, som faktiskt har just yttrandefrihet som tema.


Men just därför borde kanske Bokmässan bereda plats även för Nya Tider?
- Yttrandefrihet är svårt, det finns inga självklara lägen, men vi kände att Nya Tider har passerat vår gräns.


Den omskriva moskén i Järfälla får medverka på mässan, trots att den gästats av en imam som vill avrätta homosexuella, hur ser du på det?
- Det är två helt olika saker. Det går inte att jämföra den ena utställaren med den andra, det blir kontraproduktivt.