Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bokmässan redovisar nya principer

VD Maria Källsson: "Också avskyvärda åsikter måste kunna rymmas"

Nya Tiders medverkan på årets bokmässa i Göteborg skapade debatt om mässans ansvar, besökarnas säkerhet och det fria ordet. En protestlista med krav på att mässan bojkottar Nya Tider som utställare 2017 lämnades också in till Bokmässans ledning.

– Detta har varit en nyttig och viktig resa för oss. Vi var helt enkelt för dåligt förberedda i år, säger VD Maria Källsson till GP.

Efter en tids betänkande redovisar Källsson och övriga ledningen för Bokmässan nu vilka principer de bestämt sig för att antaga. 

– Öppenhet och yttrandefrihet är två av de faktorer som en Bokmässa ska vila på. Det är viktigt att visa att vi tror på det här demokratiska samhället vi lever i och på den demokratiska modellen, säger Maria Källsson.

LÄS MER: Här överlämnas protestlistan till Bokmässan

Riktlinjerna har nu också publicerats på Bokmässans hemsida:

"Nya Tider skulle få ställa ut"

Där ställs bland annat frågan:

"Kommer Nya tider att få ställa ut på Bokmässan?
Svaret lyder: "Nya Tider har inte ansökt om plats på nästa års mässa, så frågan är än så länge hypotetisk. De befinner sig i gränslandet för vad vi tillåter. Men bokmässan är en arena för fri åsiktsbildning, så om det vore bokmässa idag skulle Nya Tider få ställa ut. Den bedömningen har vi gjort med stöd av utomstående experter. Viktigt är att den bedömningen kan ändras om nya fakta kommer fram."

Maria Källsson menar att Bokmässan i framtiden inte kommer att utestänga utställare på grund av dess åsikter. Betyder det då att det är fritt fram för högerextrema utställare på Göteborgs bokmässa nu? "Vi kommer fortfarande att göra en bedömning från fall till fall. Vi accepterar till exempel inte utställare med ett våldskapital." skriver Maria Källsson på hemsidan.

– Rörelser som är kopplade till våld har inte på en Bokmässa att göra, säger hon till GP.

Är det där gränsen går för er, om utställaren är kopplad till våld?

– Ja, och naturligtvis tolererar vi ingen hets mot folkgrupp eller några andra lagbrott.

VD:n Maria Källsson skriver vidare i samma text att "Vi kommer inte stillatigande acceptera att krafter som står för intolerans och hat vinner mark. Vi kommer använda våra redskap och vår arena för att utbilda, sprida fakta och skapa opinion för att motverka rasism och främlingsfientlighet."

"Ser extra allvarligt på vålds- och hatbrott"

Bokmässan förbinder sig att i framtiden att "stå upp för alla människors lika värde" På hemsidan skriver ledningen:" Vi accepterar inte utställare om vi bedömer att det finns en risk för brott på mässan. Vi ser extra allvarligt på vålds- och hatbrott (exempelvis hets mot folkgrupp)."

LÄS MER: Nya Tider får inte ställa ut på Bokmässan

LÄS MER: Nu får Nya Tider ställa ut på Bokmässan - igen

I Dagens Nyheter skriver Maria Källsson och Jürgen Boos, som företrädare för bokmässorna i Göteborg och Frankfurt, Nordens respektive världens största, att "också avskyvärda åsikter måste kunna rymmas på en bokmässa". 

"Tolerans åt ett håll förutsätter också tolerans åt det andra" menar duon i artikeln där de listar det de anser förenar bokmässor, det vill säga att de "vilar på demokratins fundament: öppenhet, yttrandefrihet och mångfald."

"Ska vi stå trovärdiga och starka i vår solidaritet med bokmässan i till exempel Istanbul, där yttrandefriheten allvarligt hotas av staten, kan vi inte undergräva samma princip i våra respektive länder, bara för att hotet representeras av åsikter vi fördömer" resonerar de.

"Ett klassiskt dilemma"

Frågan om vem som kan få ställa ut på en bokmässa kallar de "ett klassiskt dilemma":

"Hur ska de som tror på demokratiska metoder förhålla sig till dem som ifrågasätter demokratins grundläggande värden om tolerans, öppenhet och respekt för alla människors lika värde?"

Under Bokmässans slutskede erkände  VD:n Maria Källsson att hon och ledningen kunde ha varit tydligare kring vilka utställare de i framtiden ska välkomna till bokmässan i Göteborg och varför. 

Under tisdagsförmiddagen på Fotografiska höll hon tillsammans med Jürgen Boos, VD för Frankfurt Book Fair, ett anförande på temat "Demokratins fundament är satt under press på många håll i världen. Hur ska en Bokmässa förhålla sig till en konfliktfylld värld?"

Journalisten och författaren Niklas Orrenius samtalade med Åsa Linderborg, kulturchef för Aftonbladet, om vilka värden som står på spel, och hur mycket yttrandefrihet demokratin tål.

Till sist talade Maria Källsson under rubriken "Så går Bokmässan vidare".

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.