Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bokmässan portar Granskning Sverige och Avpixlats förlag

Den främlingsfientliga organisationen Granskning Sverige och högerextrema förlaget Runeskrift som säger sig ligga bakom hatsajten Avpixlat får inte ställa ut på Bokmässan i Göteborg, rapporterar P1:s Kulturnytt.

– Vi har gjort bedömningen i varje individuellt fall utifrån relevans, bredd och fri åsiktsbildning eller öppenhet att dessa inte ska vara med 2017, säger Bokmässans vd Maria Källsson till Kulturnytt.

Hon säger att Bokmässan kommit fram till beslutet efter att ha gått igenom vad som publicerats. 

Bokmässans beslut att låta den högerextrema tidningen Nya Tider ställa ut har väckt kritik. Bland annat har över 200 författare och översättare sagt att de inte kommer till mässan om Nya Tider får närvara.

Källsson menar att det handlar om att se helheten och att Nya Tider har klarat Bokmässans gränsdragning som handlar om öppenhet, bredd och balans.

- Bara för att man kan ha en utställare så behöver man inte utvecklas till att vara en tummelplats för högerextremism eller annan form av extremism, säger hon i längre intervju på sr.se.

Hon säger också att Bokmässan följer utvecklingen noga och kan tänka sig att omvärdera beslut.

- Händer det något där vi tycker att utställaren gör ett övertramp, så är det klart att vi kommer att kunna omvärdera vår princip.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.