Daniel Levin, programchef på Bok & Bibliotek presenterar årets seminarieprogram.
Daniel Levin, programchef på Bok & Bibliotek presenterar årets seminarieprogram.

Bokmässan hyllar det fria ordet

Yttrandefriheten står i fokus när Bokmässan slår upp dörrarna i september. In kliver också en lång rad författare och debattörer, bland dem artisten Patti Smith, Nobelpristagaren Herta Müller och Nobelpriskandidaten Adonis.

ANNONS
|

På onsdagenpresenterade Bokmässan sitt seminarieprogram och seminariekatalogen som pryds av författaren Sofi Oksanen, en av alla gäster i september.

Daniel Levin som är ansvarig för seminarieprogrammet konstaterade att man samlat 421 seminarier i år, med 821 medverkande från 38 länder.

Huvudtema är yttrandefriheten, som lyfts fram för att vår svenska tryckfrihetsförordning firar 250 år.

– Yttrandefriheten finns i vårt dna, den är ett fundament för bokmässan och för litteraturen, säger Maria Källsson, vd för Bok & Bibliotek.

– Yttrandefriheten blir lätt tagen för given men måste också gång på gång försvaras. Den är lite som kanariefågeln i gruvan, det är den första man ger sig på, säger Daniel Levin.

ANNONS

Yttrandefrihetstemat är ett samarbete mellan Bok & Bibliotek och Göteborgs universitet, Scholars at Risk, Svenska Pen och Icorn, International cities of refuge network, Bland de internationella gästerna som kommer att diskutera yttrandefrihetens villkor finns 2009 års Nobelpristagare Herta Müller, den syriske poeten Adonis och Ensaf Haider (gift med den saudiske människorättsaktivisten Raif Badawi) och Unescos vice generaldirektör Getachew Engida.

Andra centrala teman för bokmässan är migration, flykt och exil, och bland annat kommer The Guardians migrationskorrespondent Patrick Kingsley för att prata om sin reportagebok Odyséen: flykten över Medelhavet.

Daniel Levin berättade också med lite extra stolthet i rösten att bokmässan i år kommer att gästas av namn som Sofi Oksanen, aktuell med Norma, Karen Armstrong, aktuell med Med Gud på vår sida, Delphine de Vigan, aktuell med Baserad på en sann historia och årets Alma-pristagare Meg Rosoff. Och förstås, ikonen Patti Smith – artisten, konstnären, författaren.

På bokmässan möts Patti Smith och före detta ärkebiskop KG Hammmar i ett samtal som fått titeln Livet, konsten och kärleken enligt Patti Smith.De kommer också att ägna en del av samtalet åt sitt gemensamma intresse för Dag Hammarskjölds tankebok Vägmärken.

– Det känns förstås jätteroligt att Patti Smith kommer hit och då i egenskap av författare och pratar om sin litteratur, säger Daniel Levin.

ANNONS

Andra spännande möten blir det också till exempel när Sture Bergwall, känd som Thomas Quick, samtalar med journalisten Dan Josefsson, som granskat Quickfallet. Dessutom kommer begreppet Kulturmannen att diskuteras, bland annat av Ebba Witt-Brattström och Märta Tikkanen.

Bokmässan 2016

Bok & Bibliotek arrangeras 22-25 september.

Årets mässa sätter fokus på det fria ordet.

Två nyheter i år är temaområdena Mångspråkstorget och Staden. Vid Mångspråkstorget samlar man litteratur från 22 av världens språk som i dag talas i Sverige, från albanska till wolof som talas i Senegal, Gambia och Mauretanien. Staden ska samla diskussioner om stadsbyggnad och stadsutveckling ur olika aspekter.

ANNONS