Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

"Bokmässan är besudlad och befläckad"

David Lagercrantz känner inte samma bokmässe-glädje som förr.

– Bokmässan är besudlad och befläckad av allt som hänt. Glädjen över att åka dit är borta, säger David Lagercrantz som ändå vill utnyttja sin tid på mässan till att prata om journalistik och demokrati.

När vi gör intervjun är David Lagercrantz mitt uppe i den första veckans minst sagt intensiva lansering av Mannen som sökte sin skugga, den femte romanen i Millennium-sviten. Nattsömnen har tagit stryk och det är tydligt att arbetet är ansträngande både mentalt och fysiskt.
– Hjärnan brinner just nu, men jag är förstås glad över det stora intresset, konstaterar David Lagercrantz.
I den nya boken sitter Lisbeth Salander i fängelse, något som gav författaren Lagercrantz nya ingångar och större frihet sätta sin egen prägel på huvudpersonen.

– Jag kände mig tryggare och skrev med ett större självförtroende den här gången, konstaterar David Lagercrantz som dock inte planerar att hålla alltför hårt i pennan framöver.

"Salander kan bli som Bond"

Han har inga som helst problem med att i framtiden lämna över historien om Lisbeth Salander i någon annan författares händer.
– Salander är en otroligt stark figur, en ikon, hon kan mycket väl leva vidare på samma sätt som en Sherlock Holmes eller en James Bond. Jag ser fram emot att följa hennes väg och tycker att vi gott kunde låta oss inspireras av Hollywood, film och tv där skrivandet är mer av ett kollektivt arbete.
För egen del känner han dock en längtan att, efter Zlatan Ibrahimovic och Lisbeth Salander, bli mer personlig. Ett första steg togs med sommarprogrammet där David Lagercrantz pratade om relationen till sin far, Olof.
– Författaren Sven Lindkvist var en regelbunden gäst hos oss och hans uppmaning var alltid "gräv där du står". Jag har snarare velat berätta andras historier, det är väl reportern i mig som har styrt. Men det kan bli ändring på det nu, samtidigt som jag inser att om väl öppnar dörren till sig själv blir det svårt att backa bandet.

Hyllar och värnar journalistiken

Journalistiken kommer alltid utgöra en bottenplatta hos David Lagercrantz, reporterskolad på Expressen. Medias avgörande roll i en polariserad och delvis faktaresistent tid är något han vill prata mycket om.
Arenan och utrymmet som Millennium-böckena ger mig ska utnyttjas på ett klokt sätt och därför vill jag ta varje tillfälle att hylla journalistiken och poängtera hur oerhört viktig den är, säger David Lagecrantz som gör en dag på Bokmässan.
– Förr var det alltid roligt att komma till Bokmässan, men med Nya tider och den debatt som varit känner jag inte samma glädje längre. Jag tror det blir svårt för mässan att gå vidare från detta.