Bokmässan inte den enda litterära arenan

"Du bör i dag vara ganska dedikerad eller väldigt tät för att gå på Bokmässan."

ANNONS
|

"Är man väldigt stor och stark måste man också vara väldigt snäll, och där tycker jag inte att Bokmässan agerat på det bästa sättet" säger Olav Fumarola Unsgaard, projektledare för Bokmassan, ett av flera komplement till årets Bokmässa.

Litterära scener som komplement till Bokmässan är inget nytt i Göteborg, där alternativa litterära sammanhang genom åren funnits också bortom Mässans gata, bland annat på Konstepidemin. 2007 startade Textival som ett komplement till den dåvarande Bok- och Biblioteksmässan. Den litteraturfestivalen hålls fortfarande varje vår med gäster och utställare.

Sedan 2015 anordnar Syndikalistiskt forum även en Radikal Bokmässa, politiskt orienterad och med gratis inträde.

ANNONS

28 september till 1 oktober i år, samtidigt som Bokmässan, kommer en rad andra litterära samtal att erbjudas på olika scener runt om i staden. Både för dem som bojkottar Bokmässan av ideologiska skäl på grund av Nya tiders medverkan, för allmänt litteraturintresserade som vill bredda perspektivet och ta del av många olika slags samtal och för dem som kanske inte har råd med de seminariekort Bokmässan säljer för 1340 kronor per dag, eller 2680 kronor för fyra dagar.

" Fullständigt mörkrädd"

Olav Fumarola Unsgaard är projektledare för Bokmassan som arrangeras av tidningen ETC i samarbete med förlaget Leopard. - Vi satsar på bred bokförsäljning och välkomnar aktörer som inte har råd att gå på, eller ställa ut på, Bokmässan eller som avstår av politiska skäl. Du bör i dag vara ganska dedikerad eller väldigt tät för att gå på Bokmässan.

Han tror att Bokmässans agerande det senaste året kan ha skadat dess varumärke:

- Bokmässan har varit älskad och ohotad av alla fram tills nu. Diskussionen handlar inte bara om Nya tider som utställare, utan också om hur Bokmässans ledning hanterat kritik.

De har gått ut väldigt hårt. Men är man väldigt stor och stark måste man också vara väldigt snäll, och där tycker jag inte att Bokmässan agerat på det bästa sättet. Jag tror ledningen inför framtiden har allt att vinna på att i stället vara stödjande och snäll. Det vore det bästa för oss oberoende aktörer. När de säger ja till Nya tiders medverkan normaliserar de en högerextrem röst i debatten på samma sätt som när Nordiska motståndsrörelsen tar plats i Almedalen. En sådan normalisering av fascistiska och våldsbejakande krafter gör mig fullständigt mörkrädd.

ANNONS

"Vi har i vart fall samma mål"

Anna Falck, senior rådgivare för Bokmässan, tidigare dess vd under femton år, menar att Bokmässans ledning inte alls har någonting emot att det arrangeras parallella litterära evenemang runt om i stan. Tvärtom:

- Ju mer uppmärksamhet och spridning av litteraturen och ju fler som kan få chansen att träffa olika författare desto bättre, säger hon.

- Vi har själva haft mångåriga samarbeten med flera olika arenor här i Göteborg och utvecklar gärna fler. Vi är övertygade om att samarbete är den bästa vägen. Även om några av oss har valt olika strategier för hur man möter utvecklingen av högerextrema krafter har vi i vart fall samma mål och det är att bekämpa den utveckling vi ser av antidemokratiska rörelser. Bokmässan gör det bland annat genom årets tema Bildning där vi har ett stort antal program som belyser frågor som tolerans, demokrati, yttrandefrihet, hot, hat, filterbubblor och mycket mer.

I Faktarutanlistas några av höstens större litterära arrangemang parallellt med Bokmässan, vars entréavgift i år är 190kronor:

SCENER OCH SAMTAL: När: 29-30 september Var: Göteborgs Litteraturhus och Världskulturmuseet. Vad: Två heldagar med författarsamtal, seminarium och debatter - bland annat diskussionen "Ska man samtala med nazister?" apropå Karin Dalborg, David Karlsson och Mikael Löfgren färska bok, som då släpps, där de skildrar det senaste årets debatt kring Bokmässan och Nya tider. Klara namn till det litterära programmet är bland andra Agneta Plejel, Susanne Brøgger, Tone Schunnesson, Sara Stridsberg, Johannes Anyuru, Ahang Bashi, Elisabeth Hjort, Marie Silkeberg, Athena Farrokhzad, Fanna Ndow Norrby, Heléne Lööw, Hanna Nordenhök, Karolina Ramqvist, Kristina Sandberg, Tove Folkesson, Elise Karlsson, Theodor Kallifatides, Jenny Tunedal, Mikael van Reis, Andrzej Tichý, Aleksander Motturi och Adrian Perera. Pris: Fredagens program är gratis, lördagens kostar 100 kronor.

BOKMASSAN: När: 29-30 september Var: Centrala Göteborg i ett tält nära Avenyn. Vad: Debatter, författarsamtal och seminarier utan inträde. På kvällen blir det livemusik och poesiuppläsningar. Klara namn är bland andra Lo Kauppi, isländske poeten Eiríkur Örn Norðdahl, Gudrun Schyman, Maria Sveland, Johan Ehrenberg, Mattias Gardell, Jenny Wrangborg, Stina Oscarson, Andreas Gustavsson, Lisa Bjurvald, Kalle Lind, Ellen Ekman, Sandra Dahlén och Jonas Trolle. Förlagschefen Moa Elf Karlén kallar Bokmassan för "ett radikalt, offensivt arrangemang". "Det kommer att vara barnvänligt och fikavänligt" lovar projektledaren Olav Fumarola Unsgaard. Enligt ETC:s grundare Johan Ehrenberg handlar det om "att rädda litteraturen från trötthet och kommersiell ängslighet". Pris: Gratis

ANTIRASISTISK AFTON: När: 29 september. Var: Världskulturmuseet. Vad: Från klockan sex på eftermiddagen till två på natten kommer antirasistiska strategier att belysas av och med poeter, teoretiker, artister och aktivister. Bland frågeställningar märks "Vilka idéer om 'vi & dem' styr våra strategiska val av motstånd mot rasistiska krafter?" och "När ska vi agera inifrån vad det nu kan vara och när ska vi istället försöka etablera alternativa strukturer?" Kvällen fylls med läsningar, mikroföreläsningar, samtal, musik­framträdanden, DJ:s, dans och bar. Arrangör är tidskriften Glänta. Pris: Biljetterna kostar 100 kronor, gratis för prenumeranter.

FOLKTEATERN: När: 27-30 september Var: Folkteatern Vad: "En dag ska jag bygga ett slott av pengar" av och med Evin Ahmad. Fyra dagar med film, samtal och fest utlovas när skådespelaren och författaren, som bojkottar Bokmässan av ideologiska skäl, gör skönlitterär debut. Skådespelaren som nyligen synts som Hamlet och Marie Antoinette på Folkteatern samt i Rojda Sekersöz starka debutfilm Dröm vidare, kommer bland annat att tolka sin bok i filmform, bjuda in olika konstnärer och "ha ett skönt häng." Evenemanget blir också startskottet för Folkteaterns nya digitala scen. Arrangeras av förlaget Natur & kultur i samarbete med Folkteatern. Pris: 200 kronor

ANNONS