Gert Nilson gick bort i helgen efter en längre tids sjukdom.
Gert Nilson gick bort i helgen efter en längre tids sjukdom.

Bokförlaget Korpens skapare har gått bort

Bokförläggaren Gert Nilson har gått bort, mannen som startade bokförlaget Korpen i Göteborg.

ANNONS

I boken En bokförläggares memoarer berättar Gert Nilson själv hur det gick till när han 1975 startade förlaget:

"En gång startade jag ett bokförlag.

Ibland frågar jag mig själv: Varför?

Ett skäl är att jag hade studerat samhällsvetenskap inästan tio år vid Göteborgs Universitet och började förståatt en institution alltid är en institution – i varje fall densociologiska.

Ett annat skäl är att när man skriver texter så bör manta sig makt över villkoren för texternas vidare öden. Attöverlåta sina skriverier till anonyma förläggares godtyckeär sällan förnuftigt."

Katarina Frostensson och Emma Goldman, Claes Hylinger och Magnus Hedlund, Johan Asplund och Dag Østerberg är några av Korpens författare, men förlagethar också gett utklassiker som Sartre och Barthes.

ANNONS

Så här minns kollegan Peter Rundkvist sin vän:

"Gert Nilson, sociolog, bokförläggare, livskonstnär, finns inte mer. Uppvuxen i Stockholm, bosatt i Göteborg. Och utan tvekan en person som satt sin prägel på den fria kulturen i Haga, Landala och Örgryte med omnejd, ja till och med ända bort till Stockholm och långt ner till Lund och Köpenhamn.

Hans livsverk, Bokförlaget Korpen, blev ett kraftcentrum bland Sveriges småförlag, känt inte bara för den sällsamt blandade utgivningen av samhällsvetenskap, filosofi, barnböcker och receptsamlingar, utan också för storartade konstfester och allahanda upptåg.

Ett otal av Göteborgs konstnärer, författare, musiker, forskare och alldeles vanliga invånare medverkade. Alla med någon roll tilldelad, och alltid upplöst i ett frejdigt kaos, trots Gerts tappra försök att regissera alltihop.

Bokförlaget Korpen lever vidare, men Gert har börjat på ett nytt projekt. Vi är många som hejar på!"

Gert Nilson avled i helgen efter en längre tids sjukdom och blev76 år gammal.

ANNONS