Cissi Wallin är kolumnist och bloggare. Sedan hon dömdes för förtal av Aftonbladet Fredrik Virtanen har hon jobbat på en bok om händelsen och Metoo.
Cissi Wallin är kolumnist och bloggare. Sedan hon dömdes för förtal av Aftonbladets Fredrik Virtanen har hon jobbat på en bok om händelsen och Metoo. Bild: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Bokförlaget bryter med Cissi Wallin

Atlas backar från utgivningen av Cissi Wallins bok om Metoo. Enligt förlagschefen Tove Leffler skulle en publicering kunna sätta författaren bakom lås och bom – men Wallin köper inte förklaringen.
– Det kan ligga stråk av omsorg bakom, men jag tror de blivit utsatta för påtryckningar, säger hon.

ANNONS

Det har gått nästan på dagen ett halvår sedan kolumnisten Cissi Wallin fälldes för förtal av Aftonbladet-profilen Fredrik Virtanen. Under månaderna som passerat har hon arbetat på en bok om fallet, den svenska Metoo-rörelsen och sin roll i den.

LÄS MER:Cissi Wallin döms efter inlägg om Virtanen

Enligt Cissi Wallin förflöt arbetet utan problem fram till i dag, torsdag. I ett inlägg på sociala medier skriver hon att hennes förlag Atlas, ”som en blixt från klar himmel”, meddelat att de inte tänker ge ut boken – som hon betraktar som klar.

– Vi har låtit en av Sveriges främsta experter på tryckfrihet granska Wallins manus. Dennes bedömning var att om manuset publicerades i sin nuvarande form löpte Wallin stor risk att dömas för grovt förtal och hamna i fängelse. Det är ingen risk vi på förlaget vill utsätta någon av våra författare för, skriver förlagschefen Tove Leffler i ett sms till GP.

ANNONS

LÄS MER:Cissi Wallin får bokkontrakt

Cissi Wallin inte rädd för fängelse

Cissi Wallin fick samma förklaring men tror att det rör sig om ett svepskäl. ”Min förövares advokat [har] legat på förlaget som en igel med hot om rättsliga konsekvenser”, skrev hon på sociala medier.

– Det kan ligga stråk av omsorg bakom, men jag tror de blivit utsatta för påtryckningar och i panik tagit detta beslutet, säger hon.

Att bokens innehåll kan ses som kontroversiellt och möjligen förorsaka ytterligare rättsprocesser är inget nytt, påpekar Wallin. Sannolikheten att det blir en fängelsedom ser hon dock som extremt låg.

– Jag har varit tydlig hela tiden med att jag är villig att ta den risken, säger hon.

En springande punkt gäller huruvida manuset var godkänt eller ej. Tove Leffler uppger att så inte var fallet och därför betalar förlaget inte ut något förskott. Cissi Wallin delar inte bilden och berättar om glada mejl om att ”fira med en öl”. Enligt henne återstod bara en sista korrekturläsning.

– Mitt arbete med boken är klart och levererat. Det har inte varit några diskussioner om att ta en vända till. De har till och med pushat för att boken ska bli klar för sättning, om man börjar planera för det är det klart att boken är färdig.

ANNONS

LÄS MER:"Vi kan inte fortsätta stötta manliga genier"

Atlas förlag ville jobba vidare

Förlagschefen Tove Leffler skriver fortsatt till GP att de gärna jobbat vidare med manuset utifrån juristens rekommendationer.

– Men Wallin uttryckte att hon inte var intresserad av det.

Hade det gått att skriva boken på ett annat sätt?

– Ja, det tror jag man hade kunnat, skriver Tove Leffler.

Cissi Wallin håller inte med. Hon har läst juristens utlåtande och menar att hans invändningar gäller själva kärnan i historien.

– Det handlar inte bara om att flytta ett stycke, stryka något eller skriva om ett kapitel.

Enligt Wallin har flera andra förlag hört av sig under dagen. Hon har dock inte tagit ställning till hur hon ska gå vidare än.

– Jag är inte intresserad av någon offentlig beef med Atlas men i och med att de väljer att agera så här så måste jag få gå ut och berätta vad som händer. Jag hoppas såklart att boken kommer ut.

LÄS MER:2017: Året metoo spreds över världen

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS