Boken bakom "årets språkbomb" är här

Grattis alla besserwissrar, eller kanske besserwissers, nu kommer en ny upplaga av "Svenska skrivregler."

ANNONS
|

Redan i slutet av mars uppmärksammades den nya upplagan av "Svenska skrivregler " i samband med att Ola Karlsson, författaren bakom verket, avslöjade att de nya skrivreglerna i vissa fall tillåter plural-s (till exempel en story – flera storys, istället för flera storyer). Dagens Nyheter utnämnde händelsen till " årets språkbomb." "Fake news", enligt författaren själv, fast på svenska såklart.

"Det blev lite av en fejknyhet. Plural-s:et är ingen nyhet i svenska språket och vår hållning till s-plural är bara delvis ny. Vi råder fortfarande i första hand till andra böjningslösningar än s-plural för de flesta lånord, men i den nya upplagan har vi mjukat upp hållningen", säger Ola Karlsson i ett pressmeddelande.

ANNONS

Den förra skrivregelsamlingen kom 2008 och sedan dess har flera kapitel och avsnitt tillkommit eller omarbetats. Till nyheterna hör:

Ett nytt kapitel om hantering av engelska ord och texter i svenska sammanhang.

Utökade råd om avstavning, foge-s, förkortningar, hantering av främmande tecken samt stavning av låneord och främmande ort- och personnamn.

Nya råd om hantering av arabiska namn och tecken.

Den första upplagan av "Svenska skrivregler" kom ut 1947.

TT

Fakta: Förändringar

Ola Karlsson pekar i pressmeddelandet på några språkliga förändringar värda att notera.

Det har blivit vanligare med endonymer, att man uttalar ord som i källspråket. Språkvårdare brukar förespråka exonymer – namnformer som anpassas till det egna språket i stavning och tal.

Exempel: Den amerikanska delstaten Arkansas. Tidigare skulle den på svenska ha uttalats just nu, nu är det mer naturligt med "Arkanså."

Den nya upplagan är enligt författaren lite mjukare i sin språkliga hållning; den är mer deskriptiv och beskriver hur språket används, snarare än vad reglerna förespråkar.

Källa: Språkrådet.

ANNONS