Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Bob Dylan har levererat sin Nobelföreläsning

Drygt två månader efter att Bob Dylan mottog Nobelpriset i litteratur så har han levererat sin föreläsning till Svenska Akademien. "Talet är något utöver det vanliga och retoriskt fulländat" skriver Sara Danius, Svenska Akademiens ständiga sekreterare om föreläsningen.

Efter mycket om och men har nu Bob Dylan till sist levererat sin Nobelföreläsning till Svenska Akademien, bara några dagar innan tiden skulle ha gått ut. 

Det var dock en krokig väg för Akademien, som efter de utsåg Dylan till litteraturpristagaren förra året inte lyckades få tag i den 75-årige musikern, och länge var det oklart om han ens skulle delta vid prisutdelningen i december.

Det gjorde han inte heller, och istället lästes tacktalet upp av USA:s dåvarande ambassadör i Sverige. Rockstjärnan Patti Smith närvarade också och framförde Dylans kända låt "A hard rain's a-gonna fall".

Fick sin guldmedalj

För att erhålla prissumman på åtta miljoner kronor måste Nobelpristagaren hålla en föreläsning senast ett halvår efter att priset klargjorde. Frågan ställdes då hur det hela skulle lösas. När Dylan idag levererade föreläsningen var det bara fem dagar till tiden gick ut. 

Men i slutet av mars kom beskedet att en inspelad föreläsning skulle levereras, och Bob Dylan tog 1 april emot sin Nobelmedalj och diplom när han befann sig i Stockholm för en konsert. 

Retoriskt fulländat

Det dröjde alltså sedan drygt två månader tills att Bob Dylan levererade sin föreläsning, som finns att läsa i sin helhet på Svenska Akademiens hemsida

"Talet är något utöver det vanliga och retoriskt fulländat, som man kan förvänta sig, och har skickats i form av en ljudfil och tillhörande text." skriver Sara Danius, Svenska Akademiens ständiga sekreterare i ett pressmeddelande.

Föreläsningen är drygt 26 minuter lång, på engelska, och berör bland annat Dylans tankar kring sitt låtskrivande, sin bakgrund och relationen mellan musik och litteratur.