Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Blyge Yohio vill förändra världen

I dagarna kommer solodebuten "Break the border" och i höst vankas Sverigeturné. Bortom scenen är Yohio en helt annan person än den kaxiga vi sett i Melodifestivalen. -Jag är blyg och osocial egentligen.

I tighta, vita skinnkläder och rosa fjädrar tog han Melodifestivalen med storm och vann folkets röst. På scenen räds Yohio inte de stora gesterna. Privat är han helt annorlunda. Den kaxiga och framåt killen blir utan smink och scenkläder en ganska blyg typ.

-Jag vill inte visa mig bland folk, utan sitta hemma i min lägenhet eller med mina nära kompisar.

För att klara av att stå på scenen har han med tiden utvecklat en scenperson. Förvandlingen till den offentliga Yohio följer med kläderna och sminket.

-När jag osminkad och ser mig själv i intervjuer tänker jag "Är det så där jag beter mig?". Jag har världens scenskräck egentligen, säger han och fortsätter: -Nu går det bra för att jag har byggt upp en karaktär.

Fansen kan få en chock

I Melodifestivalen ville han lära tittarna att förstå hans utseende och han anpassade musiken därefter. "Heartbreak hotel" är mer västerländsk och radiovänlig en det han egentligen håller på med. På solodebuten "Break the border" samsas dubstep, growl och ballader med en nypa japanska.

-Jag håller inte bara på med en typ av musikstil. Jag gör allt möjligt.

Det finns risk att några av de nytillkomna fansen får en chock när de lyssnar på albumet.

-Den här skivan är vad jag gör egentligen. Det är det take it or leave it, jag kommer inte att vara Melodifestival-Yohio för alltid, säger han.

"Jag har mina fighters"

Yohio har ett tydligt mål med sin musik: Nästa generation ska vara smartare än hans egen. Han håller inte med om värderingarna som dominerar den västerländska musiken, och ser USA som främsta syndabock.

-Kvinnoförnedring, översexualisering och romantisering av droger. Bort med det så får vi en bättre generation.

Yohio märker att hans budskap, att alla ska accepteras för den de är, börjar gå fram. Tydligast blev det när han träffade ett par fans i tioårsåldern hemma i Sundsvall.

-De pratade om allt jag står för. Jag blev förvånad över hur smarta de är, säger han och fortsätter: -Jag har mina små fighters som hjälper mig att sprida budskapet.

På lång sikt vill han få inflytande över politiska frågor och kunna förändra samhället. Men någon karriär som politiker kan ha inte tänka sig.

-Jag tror inte jag passar in i politikervärlden, i parti. Jag skulle inte palla med ett sådant jobb i längden.

Fakta: Yohio

Ålder: 17 år.

Bor: Sundsvall.

Bakgrund: Gitarrist i visual kei-bandet Seremedy. Slutade på andra plats Melodifestivalen tidigare i år med låten "Heartbreak hotel".

Aktuell: Med solodebutplattan "Break the border" och en höstturné i Sverige.

Fakta: Yohio om...

När scenjaget möter vännerna: "En av mina vänner säger 'Jag hatar när den där rockstar-Yohio kommer. Jag tycker om den vanliga killen'. De stöttar mig men de vill hellre umgås med mig som jag är på riktigt.

... Att inte visa sitt privata jag offentligt: "Den privata jag har inte folk med att göra. Den ska folk skita i".

... Sin drivkraft: "När jag var liten och började göra annorlunda saker och jag märkte att folk inte tog det på ett bra sätt, jag såg mobbning överallt".