Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Åsa Lantz.

Bloggar med skräckblandad förtjusning

På senare tid har Åsa Lantz vistats i ruggiga miljöer för att samla material till en ny roman. Nu går hon in i en mer hemtam värld för att blogga för GP från Bokmässan.

Göteborgsförfattaren Åsa Lantz har fullt upp på årets Bokmässa. Förutom flera seminarier och framträdanden med anledning av senaste boken ska hon också debutera som bloggare för GP.

- Jag ser fram emot det med skräckblandad förtjusning. Ibland undrar jag vad jag har gett mig in på, men mest känner jag att det ska bli roligt och spännande, säger hon om uppdraget att lämna tre–fyra rapporter om dagen på gp.se.

Skräcken består i att hon skulle drabbas av skrivkramp eller känna att hon skriver tråkigt, men hon lugnar sig med att den risken är minimal.

Genom åren har hon besökt Bokmässan flitigt och för henne är dess ande en fascinerande blandning av högt och lågt där ingenting är för mycket, för fint, fel eller fult. I den stilen tänker hon också skriva sin blogg.

- Jag är förtjust i det där att vara en fluga på väggen, att avlyssna och iaktta. Men jag är en usel minglare, säger hon och uppmanar läsarna att komma med tips och skvaller.

Åsa Lantz har skrivit tre romaner och jobbar nu med en uppföljare till Vart tog den söta lilla flickan vägen? som kom i våras. Med spänningsromanen, som kretsar kring människohandel och följer dokumentärfilmaren Yi och regissören Viggo, gör hon internationell debut. Den ska under hösten ges ut i Norden och stora länder som Frankrike, Italien, Ryssland och Polen. Ett produktionsbolag har också köpt filmrättigheterna.

Hon planerar att göra en trilogi runt huvudpersonerna och nästa bok ska utspela sig i Göteborg och Shanghai, som Yi kommer ifrån. Hemlöshet kommer att vara ett viktigt tema, avslöjar Åsa Lantz.

Hon berättar att ett frö såddes då hon en vinterdag för flera år sedan tog hissen upp till sin skrivateljé vid Kronhusbodarna och upptäckte ett hemlöst par som låg och sov alldeles utanför dörren. När den första chocken lagt sig såg hon att de hade hängt sina strumpor på tork på brevlådan.

- Det såg så otroligt rörande ut mitt i det sorgliga. Den bilden har etsat sig fast, säger Åsa Lantz.

Hon trivs bäst med att låta sin fantasi blomma ut mot en fond av verkliga upplevelser, detaljer och dofter. Därför gör hon research inför sina romaner och har under sommaren dels grävt en del i gamla arkiv, eftersom berättelsen ska ha en historisk koppling, dels utforskat göteborgska skuggsidan där hon har tagit kontakt med hemlösa och utslagna människor.

- Jag utsätter mig inte för några faror, men när man söker upp människor som inte mår riktigt bra vaknar ens inre alarmsystem. Man blir sorgsen, förbannad och rädd. Men mest är det intressant och jag får syn på ett Göteborg som jag visste väldigt lite om.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.