Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/5

Blod, våld och politik hos Tarantino

Quentin Tarantinos bioaktuella "The hateful eight" är en blodig vintervästern med politiska aspekter, som skildrar åtta individers nedåtspiral i en timmerstuga. TT träffade regissören och hans skådespelare i Los Angeles för ett samtal om filmen.

Att ultravåld och galghumor genomsyrar Quentin Tarantinos bioaktuella "The hateful eight" - hans åttonde film - förvånar inte någon som har sett den 52-årige regissörens tidigare alster. Växelspelet mellan det blodiga och bisarrt komiska har varit Tarantinos kännetecken sedan debuten "De hänsynslösa", 1992. Regissören överraskade dock sig själv med att vilja göra ännu en västern, efter att på allvar ha tagit sig an genren med sin förra film "Django unchained".

Läs också recensionen av filmen: The hateful eight | Regi: Quentin Tarantino

-För det mesta har jag prickat av en genre och gått vidare till nästa. Jag lärde mig att göra kampsportsfilmer och biljakter, och har inte gjort det igen. Men jag insåg till min förvåning att jag inte var färdig med västernfilmer. De är så roliga att göra. En kollega sa till mig att "om filmbolagen visste hur mycket du älskar att göra västernfilmer, skulle de inte betala dig för det".

Tvivelaktiga personer

Quentin Tarantino är livligt engagerad när han pratar, sittandes på ett hotell i Beverly Hills där TT träffar honom och resten av filmens åtta huvudskådespelare. Berättelsen kretsar runt en tvivelaktig skara individer som, strax efter amerikanska inbördeskrigets slut, alla blir fast i en timmerstuga i Wyomings vildmarker under en snöstorm.

Huvudrollen, en före detta soldat som blivit prisjägare, spelas av Samuel L Jackson, ett regelbundet namn i Tarantinos filmer.

-Vi har haft förtroende för varandra ända sedan "Pulp fiction", säger Samuel L Jackson.

-Min roll i den filmen var på väg att gå till en annan skådespelare. Så när jag provspelade visade jag upp mer ilska än nödvändigt, vilket fick Quentin att se hur mycket jag kunde satsa.

Rollistan innehåller fler bekanta Tarantino-ansikten, bland annat Tim Roth och Michael Madsen, som båda var med i "De hänsynslösa" - en film som "The hateful eight" bär på flera likheter med. Åtta personer står i centrum, och upptrappningen av våldet sker långsamt.

-Jag tar väldigt lång tid på mig att placera schackpjäserna här, vilket skapar en spänning som jag hoppas gör den slutgiltiga belöningen ännu mer aptitlig, säger Quentin Tarantino.

"Motsatsen till sexism"

En av nykomlingarna i Tarantino-stallet är Jennifer Jason Leigh, som spelar den kvinnliga huvudrollen i det många nu kallar Tarantinos mest politiska film. Frågor om ras tas upp på ett sätt som anknyter till dagens USA. Men hur ser kvinnorepresentationen ut? Trots att hennes rollfigur misshandlas och förnedras tycker Leigh att det handlar om "motsatsen till sexism".

-Hon blir inte behandlad på ett annorlunda sätt än de manliga karaktärerna i berättelsen. Quentin är en av få regissörer som skriver verkligt kraftfulla och djärva roller för kvinnor.

Till många filmnördars förtjusning visas "The hateful eight" på vissa biografer i det idag sällsynta 70mm-formatet Ultra Panavision, däribland i Stockholm. Att filmen utgör det första samarbetet mellan Quentin Tarantino och den legendariske kompositören Ennio Morricone, känd från Sergio Leones spaghettivästernfilmer, har också skapat begeistring på bred front.

-Efter 22 år i branschen var jag äntligen redo att låta min favoritkompositör tillföra sin personlighet till en av mina filmer, säger Quentin Tarantino med sin karaktäristiska kvickhet.

Läs också: Rigoletto förbereder för Tarantino (2015-12-29)