Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Blev regissör i Hollywood

David F Sandberg från Göteborg gjorde en kortfilm i lägenheten ihop med sin fru. Ett år senare regisserar han sin första långfilm för Hollywood.

En ensam kvinna i en lägenhet. Hon ska lägga sig för att sova och släcker ljuset. Då syns något i mörkret. Kvinnan tänder. Det är borta. Släcker. Det är tillbaka.

Så inleds David F Sandbergs skräckkortfilm Lights Out. Den tre minuter korta filmen som leker med människans rädsla för mörkret fick ett enormt genomslag på nätet för lite mer än ett år sedan och i dag har bara Youtubeversionen över tio miljoner visningar. Något som ledde till att New Line Cinema och Warner Bros. hörde av sig till David F Sandberg för att be honom regissera en långfilmsversion av filmen. I Hollywood.

– Jag kan inte fatta att det var ett år sedan, säger David F Sandberg när han nås på telefon på andra sidan Atlanten.

Det hela gick mycket fort för både David och hans fru Lotta Losten (skådespelerska i originalet som även kommer att synas i långfilmen). Regissören och producenten James Wan, som ligger bakom filmer som Saw, The Conjuring, Insidious och Furious 7, ville att en långfilmsversion av Lights Out skulle bli den första filmen i hans nya produktionsbolag Atomic Monster.

David skaffade en manager, en agent (samma som Wan) och en advokat och ungefär samtidigt startade också arbetet med filmen.

Kort därefter sa studion plötsligt att “det är dags, här är flygbiljetterna” och David och Lotta flög till Los Angeles veckan därpå.

– När vi kom fram hade vi inte ens boende utan studion satte oss på hotell tills vi hittade ett ställe på airbnb.

I skrivande stund har inspelningarna pågått i strax över tre av planerade fem veckor. Handlingen är samma som i kortfilmen, med en kvinna, spelad av Teresa Palmer (Warm Bodies), som hemsöks av en varelse som enbart dyker upp när det är mörkt.

Produktionen är däremot annorlunda. När David ursprungligen gjorde Lights Out var det för inga pengar alls. Nu ligger budgeten på fem miljoner dollar, produktionen har ett crew som består av omkring hundra personer och stänger av hela gator i Los Angeles för inspelningarna.

– Och då är det här ändå en mindre film, säger David som beskriver situationen som minst sagt ovan.

– Det är väldigt konstigt hur respekterad regissören är här. Folk ställer sig nästan i givakt. I lunchkön vill de att jag ska gå före och det känns väldigt obekant med svensk jante. De vill hämta saker åt mig hela tiden också. Det känns nästan fel att utnyttja det. Men jag har fått ett kylskåp med Coca Cola på kontoret så det känns kul.

Långfilmsversionen av Lights Out kommer dock följa samma linje av psykologisk skräck som kortfilmen.

– Jag är inte mycket för våld och blod och sådant. Det viktigaste är att det blir otäckt och läskigt.

Samtidigt är det hårt arbete att leva drömmen för David. Arbetsdagarna är 15 timmar långa, det är många kreativa röster som skall övertalas för att han skall behålla kreativ kontroll och studion som betalar har “final say” om allt.

– Jag är egentligen inte van vid samarbete. Sen har jag inte varit på en ordentlig inspelning utan jag lär mig hur allt funkar medan jag gör det. Han som är assistant director fick berätta när jag skulle säga “action”. Det jag vet har jag läst och sett på internet.

Fast även om det är intensivt, ovant och stundtals läskigt njuter David att vara mitt uppe i äventyret. På frågan om vad han tycker är roligast med situationen ter sig svaret enkelt.

– Det är hela grejen, liksom. Jag är i Hollywood och regisserar en långfilm.

Fakta: David F Sandberg

Namn: David F Sandberg.

Ålder: 34 år.

Gör: Animatör och filmskapare, aktuell med sin första Hollywoodfilm, Lights Out, baserad på hans kortfilm med samma namn.

Bor: Göteborg och Los Angeles.

Blandas ofta ihop med: Kung Fury-regissören David Sandberg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.