Andrev Walden, Jens von Reis och Armita Golkar gör programmet "Sociala monster" tillsammans. Pressbild
Andrev Walden, Jens von Reis och Armita Golkar gör programmet "Sociala monster" tillsammans. Pressbild

Bland katthumrar och regnbågar

Varför kryllar sociala medier av kattungar? Det är en av många frågor som undersöks i SVT-programmet "Sociala monster".

ANNONS
|

Sociala medier har blivit en självklar del av vår tillvaro. Så självklar att de i någon mån har tagit över våra liv.

I "Sociala monster" tittar reportrarna Jens von Reis och Andrev Walden närmare på hur sociala medier påverkar människans beteenden. Till sin hjälp har de Armita Golkar, doktor i psykologi vid Karolinska institutet.

- Vi ville inte göra ett program som handlar om tekniken bakom Facebook eller Snapchat. Det handlar om människorna som finns där och de sociala mekanismerna, säger Jens von Reis.

ANNONS

Dubbel regnbåge

I programserien får vi exempelvis möta den tidigare MMA-fajtern Paul "Bear" Wasquez som skapade Youtube-historia när han filmade en dubbel regnbåge och blev fullkomligt bergtagen av upplevelsen. Klippet har över 43 miljoner visningar.

Dessutom genomförs experiment som på ett lättsamt vis försöker kartlägga våra ibland ganska svårbegripliga beteendemönster i det digitala landskapet. Bland annat konstruerar man en katthummer.

- Från början har de bärande väggarna på internet varit sex och katter. Sex är inte svårt att förstå. Det svarar mot primitiva drifter. Katterna är märkligare. Vi undersöker detta genom att operera in kattögon på en hummer, ett djur som vi inte har så mycket känslor för, säger Andrev Walden.

Vädjande blick

Katthummern tas sedan till en fiskdisk i Östermalmshallen i Stockholm.

- Vi ville se hur människor reagerar känslomässigt på att möta en varm vädjande blick hos en hummer. Vi skulle ju aldrig koka levande kattungar, hur gott det än var, fortsätter Andrev Walden.

ANNONS

Armita Golkar poängterar att man inte ägnar sig åt några experiment i vetenskaplig bemärkelse.

- Det här är ett sätt att testa idéer på verkligheten.

Fakta: Sociala monster

I programserien medverkar Jens von Reis och Andrev Walden som reportrar. Tillsammans med Armita Golkar, doktor i psykologi, undersöker de människors beteenden i sociala medier. "Sociala monster" omfattar sex avsnitt. Det första programmet sänds den 5 oktober i SVT1.

ANNONS