Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/4

Blötdjuret som har koll

Intelligent, snabb och mytomspunnen. Sjöfartsmuseets nya utställning, Bläckfisken - havsmonster och superhjälte, berättar om ett sällsamt djur.


Rrritsch. Akvariechefen, Björn Källström drar bort packplasten från en jättelik röd bläckfiskarm i skumplast. När vi tittar in är det mer än ett dygn kvar till invigningen, det borras och spikas runtom, ännu är inte allt på plats. Bläckfiskarmen ska till exempel upp på väggen. 

Andra bläckfiskdelar som kan ses är olika sorts sugproppar och ett öga stort som en fotboll som stirrar på oss. 

- Bläckfiskens ögon liknar våra, men har ingen blind fläck, de ser bättre, säger Björn Källström.

Det finns mycket att berätta om bläckfiskar: de många myterna, forskningen som än så länge bara undersökt fem procent av havsdjupen, bläckfisken i litteratur och populärkultur. Hans eget intresse väcktes i unga år med Jules Vernes En världsomsegling under havet och monsterbläckfisken Kraken. I utställningen finns också ett antal filmaffischer med bläckfisktema och i en hörna rullar klipp från en skräckfilm från 50-talet.

- Bläckfisken har fått ett oförtjänt rykte som ond, men det är den förstås inte.

Hur stora bläckfiskar kan bli vet man inte säkert, de största lever på 1 000-2 000 meters djup och kan troligen bli 13-15 meter. En japansk forskare har lyckats filma en jättebläckfisk. Ett klipp ur filmen visas i utställningen.

Högt upp på en vägg hänger en modell av en jättebläckfisk ... eller är det den kolossala bläckfisken? Arterna liknar varandra, jättebläckfisken upptäcktes först, sen hittades en ännu större... . Under den finns akvarier med levande bläckfisk i en helt annan storlek. Den lilla gulsvarta tio-armade som stryker efter botten har odlats här och har precis flyttat in i utställningen. 

Den åtta-armade grannen väntar ett par trappor ned. Den är känsligare och ska flytta in när utställningsbyggandet inte bullrar så mycket. Än så länge har den tentakler som är ett par decimeter, men bläckfiskar växer fort och den som besöker utställningen nästa vår kommer att märka skillnad. 

"Havsmonster och superhjälte" – är underrubriken på utställningen, så vilka superhjälteegenskaper har egentligen bläckfiskar?

- De är intelligenta, gillar att lösa problem och använder ett signalspråk emellan sig. De är bra på att göra sig "osynliga", ändrar färg så de smälter in i bakgrunden. Och så är de snabba och kan lätt ta sig ut genom små hål, det gäller att rymningssäkra akvarierna, särskilt för den åtta-armade.

Att besökarna vill se bläckfiskar stod klart efter att museet ställt frågan "Vad vill du se på det nya Akvariet?" Efter hajar och delfiner var post-it-lappar med "bläckfiskar" det vanligaste önskemålet

Utställningen invigdes av Christer Lundberg på tisdagen. Hans bok, Bläckfisken, utspelar sig delvis på Sjöfartsmuseet.

- Jag fascineras av bläckfiskars intelligens, de är lite som rymdvarelser. Bara tanken på att det simmar omkring varelser stora som lastbilar nere i djupet får fantasin att vibrera, säger han.