Blå ögon.
Blå ögon.

Blå ögon frias – inte partisk

ANNONS
|

Som mest anmäldes SVT:s dramaserie Blå ögon upp till 16 gånger på en dag till granskningsnämnden.

Upprörda tittare menade att det fiktiva partiet Trygghetspartiet framställdes som Sverigedemokraterna och att SD:s partisymbol var snarlik TP:s. Anmälarna ansåg att SVT bedrev propaganda mot SD och att SD framställdes som ett hot mot demokratin.

Läs också: SD kritiserar SVT för Blå ögon

Att SVT har producerat serien Blå Ögon och sänt den strax inför ett eventuellt nyval gör att tv-kanalen brustit i sitt politiska oberoende, anser anmälarna.

Därtill har serien anklagats för att förstärka fördomar mot alkoholiserade sverigefinnar, att det har framförts rasistiska åsikter som fått stå oemotsagda och att det skulle ha innehållit reklam för Expilo.se, Crossfit och Lidl.

ANNONS

Granskningsnämnden konstaterar att de anmälda programmen inte strider mot kravet om opartiskhet, eftersom dramaproduktioner som regel inte kräver det.

Att flera program innehöll jargong som kunde uppfattas som stötande, är sådant som antas förekomma inom nazistiska grupperingar – och det betyder att programmen inte strider mot bestämmelsen om televisionens särskilda genomslagskraft.

Och enligt nämndens bedömning innebar inte förekomsten av varumärken något otillbörligt gynnande av kommersiella intressen.

Nämnden kan inte heller finna att vad anmälarna i övrigt anfört medför att programmen strider mot de bestämmelser som gäller för SVT:s programverksamhet.

ANNONS