Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Björn Runges nya film hyllas

Glenn Close kan få sin första Oscar för huvudrollen som åsidosatt hustru.

Glenn Close: allt närmare en Oscar

Brittiska The Guardian delar ut högsta betyg till Björn Runges The wife, och Peter Bradshaw avslutar recensionen med att konstatera: "Detta är en smart, extremt sevärd och underhållande film, och Close bidrar med en helt underbar stjärnglans." Glenn Close har varit Oscarsnominerad sex gånger, fått tre Tonys och belönats med två Golden Globes. Mycket tyder på att hon nu äntligen kommer att få stå i Oscarsgalans rampljus - för rollen som Joan, den försmådda hustrun som bestämmer sig för att hämnas på sin man, det "litterära geniet".

Nyanlända: lär sig svenska med Sällskapsresan

Asylsökande som kommer till Sverige får grundläggande kunskaper i svenska via utbildningen SFI (svenska för invandrare). Nu görs undervisningen en smula lättare och roligare med hjälp av svenska filmklassiker som Sällskapsresan, Så som i himmelen, Mitt liv som hund, Adam & Eva, Black Jack och Grabben i graven bredvid. Via plattformen Filmtegration finns filmerna - med undertexter på arabiska och försedda med tillhörande pedagogiskt material – nu tillgängliga gratis för alla som arbetar med SFI-undervisning. Regissören Colin Nutley och Anna Serner, vd för SFI (Svenska filminstitutet) har hjälpt initiativtagaren: mediaföretaget C More med urvalet.

Rolf Lassgård: krymper människor i ny komedi

En av mina favoritregissörer, Alexander Payne, har redan överrösts med lovord för sin kommande satir Downsizing som visades på Venedig filmfestival. Rolf Lassgård syns där som norsk vetenskapsman som kommit på en metod att krympa människor till miniformat. Paret som tror sig lösa sina bekymmer genom att minska i storlek spelas av Kristen Wiig och Matt Damon, i filmen som får svensk biopremiär 19 januari.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.