Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Björn Granath är död

Dramatenskådespelaren, känd från filmer som Madicken, Sällskapsresan II och Ondskan, blev 70 år.

Svenska skådespelaren Björn Granath har gått bort uppger Aftonbladet. Dödsfallet ska ha bekräftats av representanter för familjen.

Björn Granath har tidigare varit anställd på Dramaten. Han medverkade bland annat i "Pelle Erövraren" och "Ondskan" – två filmer som är Oscarsbelönade.

Vidare har Björn Granath skådespelat som fadern i "Madicken" och även som pappan i "Sällskapsresan II - Snowroller".

Senaste filmen som han medverkar i är "Borg/McEnroe" som inte har premiär förrän senare i år. Där spelar Björn Granath karaktären Bengt Grive.

Vunnit priser

Under sin karriär har han mottagit priserna Litteris et artibus (2000), Svenska Akademiens teaterpris (2001) och O'Neill-stipendiet (2003).

Han har litteratur- och teaterhistoria på universitetet – studier han kombinerade med studentteater. Detta ledde honom till både Pistolteatern och Teater Narren, där han på sistnämnda spenderade åren 1967 till 1975.

– Att Björn Granath inte längre finns kan jag ännu inte förstå och ta till mig. Ingen text, ingen dramatiker och inget scenrum var honom främmande. En trollkarl och en lysande skådespelare, säger dramatenskådespelaren Ingela Olsson i en kommentar.

"Satte sin prägel på Dramaten och det svenska teaterlivet"

Granath var även en del av vänstervågen under 70-talet och deltog i det så kallade "Tältprojektet". Han har även bedrivit teater på Fågel blå i Stockholm (1980-1985). Efter 1987 tillhörde han Dramatens fasta ensemble.

Eirik Stubö, chef för Dramaten, kommenterar händelsen i ett uttalande som DN tagit del av:
– Det är svårt att ta emot ett sådant besked. Björn Granath satte sin prägel på Dramaten och det svenska teaterlivet under lång tid, han har haft en väldig betydelse. En skådespelare ut i fingerspetsarna, märkvärdigt mångsidig. Alltid med omsorg om språk och tanke och meningen med teatern, och en älskad medarbetare, säger han.

Björn Granath var gift med Ann-Margret Fyregård som han har två barn med.