Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

"Björn Borg" är i Göteborg

Trädgår'n förvandlas till Studio 54 när filmen om Björn Borg spelas in i Göteborg. - Studio 54 var en hedonistisk värld som Björn Borg sögs in i, säger regissören Janus Metz.

Teamet bakom filmen Borg, om tennislegendarerna Björn Borg och John McEnroe, har filmat i Göteborg de senaste tolv dagarna. Under tisdagen togs scener med 200 statister på Trädgår'n i centrala Göteborg som för tillfället föreställer klassiska New York-klubben Studio 54 där dåtidens kändiselit festade loss.

Tränat femton timmar i veckan

Det är också på Trädgår'n den dryga halvtimmen försenade presskonferensen med bland andra huvudrollsinnehavarna Sverrir Gudnason (Björn Borg) och Shia LeBeouf (John McEnroe) samt Tuva Novotny (Mariana Borg) och Stellan Skarsgård (tränaren Lennart Bergelin) äger rum. Sverrir Gudnason har låtit håret växa ut till en mycket Borg-lik frisyr och har dessutom lagt mycket tid på träning.
- Jag har aldrig varit någon gång sportkille, nu skulle jag plötsligt idrotta femton timmar i veckan. I början var det hemskt, men efter ett tag började jag tycka om det, säger Sverrir Gudnason som får beröm av Shia LeBeouf.
- Han tar mig i tennis, han är duktig på riktigt, säger amerikanen som tidigare synts ibland annat Transformers-filmerna.

Realistiska tennis-scener

Regissören Janus Metz säger att man lagt mycket tid och möda på att göra tennis-scenerna realistiska och trovärdiga och berättar att man haft professionella tennisspelare på plats som bollplank under inspelningarna.
- Vi har hanterat tennisen lite som stuntscener och så har ju vi filmare en ganska rejäl trollerilåda att använda oss av, menar Janus Metz som tillsammans med manusförfattaren Ronnie Sandahl poängterar att själva tennisen egentligen har en biroll i filmen.

Rivaler som blir vänner

- Kärnan i historien är den om två unga män, med hela världens förväntningar på sina axlar, som konstant målas ut som varandras rivaler. Så småningom inser båda två att den enda människa som riktigt förstår dem också är just deras främsta rival. Sedan utvecklas en vänskap utifrån det, säger Ronnie Sandahl som menar att man inte behöver ha någon koll på Björn Borg och John McEnroe för att ha utbyte av filmen.
- Premissen för mitt manusskrivande har hela tiden varit att filmen ska vara relevant även om biobesökaren inte vet vilka de här två killarna är. Annars skulle vi inte ha gjort filmen, konstaterar Ronnie Sandahl.

Tennisens rockstjärnor

Regissören Sverrir Gudnason förklarar hur berättelsen också bärs av Borgs och McEnroes personligheter på och utanför tennisplanen och hur de trots att de kom från olika bakgrunder och miljöer hittade fram varandra.
- Björn Borg var sprungen ur ett socialdemokratiskt folkhem som förändras till ett mer individualistiskt samhälle. John McEnroe var mer utåtriktad redan från början och Björn lockades till kändislivet i bland annat New York. Borg och McEnroe blev ju tennisens rockstjärnor, säger han.

Skarsgårds comeback i svensk film

Filmen, som har premiär nästa år, skildrar också dramat kring och under Wimbledon-finalen 1980. En match som räknas som tennishistoriens allra mest legendariska kamp.
- Jag såg den i min dåvarande frus familjs sommarhus. De var sport-tokiga hela släkten så det blev några Wimbledon-somrar där. Själv är jag helt ointresserad av sport, men den där Wimbledon-finalen växte ut till något mycket mer än bara en tennismatch, säger Stellan Skarsgård som också var på plats under pressträffen och som alltså gör rollen som Björn Borgs tränare Lennart Bergelin.
Borg blir den första svenska filmproduktion som veteranen Skarsgård medverkar i sedan filmen om Arn 2007.
- Det är inte så att jag hållit mig borta, jag har varit upptagen med annat. Det här var ett mycket välskrivet manus som lockade.