Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Foto: Janerik Henriksson / TT

Björkmans nya toppjobb – värvad av Ukraina

Sveriges melodifestivalgeneral blir tävlingsproducent och får makt över Eurovision.

Nu står det klart att festivalgeneralen Christer Björkman, 59, sedan många år spindeln i nätet för den svenska Melodifestivalen, tar ett kliv upp i schlagerkarriären. Björkman har värvats av ledningen bakom ukrainska Eurovision song contest. 

Efter Melodifestivalens final i mars lånas han ut av SVT till Ukraina, där han kommer att bli tävlingsproducent för Eurovision. Det är samma roll som Christer Björkman tidigare haft för den svenska tävlingen.

Redan strax före jul fick Björkman frågan om han ville åta sig uppdraget. Sedan dess har han besökt Ukraina några gånger för att diskutera upplägget.

SVT ser bara fördelar

Det prestigefyllda uppdraget blir bland annat att ansvara för hur de 43 bidragen presenteras i rutan, och vilken startordning låtarna får i semifinaler och final, skriver Aftonbladet. Till sin hjälp får den rutinerade svenske festivalgeneralen en innehållsproducent med ansvar för Eurovisions programledare, öppningsakter och mellanakter.

– Jag har hand om look and feel för alla de tävlande låtarna och försöker göra bästa möjliga tv-program av de låtar som är med. Så jag kommer också föreslå startordningen för EBU och föra dialog med dem om det, säger Christer Björkman till Aftonbladet.

SVT ser enligt Björkman också bara fördelar med samarbetet:

 - Ja de tycker att det är av värde för Mello att varumärket Eurovision blir starkare. Kan vi hjälpa till med det så gillar SVT att dela med sig av sin kunskap.

Avhopp i chefsprotest

Stora delar av den ukrainska Eurovision-ledningen hoppade nyligen av i protest mot en ny chef som just utsetts. Totalt lämnade då 21 personer inklusive två exekutiva producenter samt säkerhetschefen arbetet med förberedelserna inför den europeiska schlagerfinalen. 

Men dessa avhopp påverkar inte Christer Björkmans engagemang i den ukrainska schlagerproduktionen, annat än att han möjligen nu kan få ännu mer ansvar och makt.

När GP når Christer Björkman berättar han hur smickrande det var att få frågan.
- Jag älskar ju det här. Det finns inget större eller roligare. Eurovision blir lite grädde på moset, sidan av mitt arbete med Melodifestivalen.
När börjar ni förbereda?
- Dagen efter finalen i Melodifestivalen faktiskt! Då åker jag ner till Ukraina och har möte med alla länderna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.