Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Christer Björkman presenterar The American Song Contest på en presskonferens i Tel Aviv under onsdagen.

Björkman om ASC: "Friare och fräschare"

Konceptet Eurovision Song Contest ska "tas till andra sidan Atlanten". Under en presskonferens i Tel Aviv bekräftar Christer Björkman planerna på American Song Contest.

Under onsdagen arrangerades en presskonferens för ett antal utvalda medier på plats i Tel Aviv under rubriken "American Song Contest".

Deltog gjorde bland andra Christer Björkman, tv-producenten Anders Lenhoff och Dave Goodman från EBU. Parterna signerade ett kontrakt med den europeiska radio- och tv-unionen, EBU, för två veckor sedan.

- Vi vill starta en helt ny show på en helt ny marknad, säger Dave Goodman, från EBU, under presskonferensen.

Amerika är ett vitt begrepp, men tävlingen ska i ett första skede omfatta USA.

- På sikt ju fler desto bättre, säger tv-producenten Anders Lenhoff.

Enligt planerna ska den första tävlingen arrangeras antingen 2021 eller 2022. Ännu så länge har de inte skrivit kontrakt med någon tv-kanal som ska sända evenemanget.

- Vi vill inte låsa in oss på någon nu, vi vill första sprida budskapet om att det här kommer att hända. Sedan får vi se, vi hoppas på någon form av budgivning, säger Christer Björkman

Behövs i USA

Att få i gång tävlingen till 2021 bedömer Christer Björkman som rimligt om allting går enligt planerna, "i en drömvärld".

Både han och Lenhoff ser potential på andra sidan Atlanten.

- Det behövs någonting sådant här i USA just nu, tv-mässigt är underhållningsformaten i USA ganska gamla, sedan skulle landet behöva en enande funktion, även om det är lite ambitiöst att säga så, säger Anders Lenhoff.

Christer Björkman håller med.

- Just nu upplever vi att det finns en väldigt stark polarisering även i USA, sedan behöver man inte gå in på mer detaljer om det. Vi tycker att tajmningen är ganska bra, säger Christer Björkman.

Går inte i pension

Enligt Christer Björkman ska tävlingens värdegrund vara densamma som Eurovisions, däremot kan de komma att uppdatera element som de uppfattar som omoderna.

- Vissa saker kommer att vara mycket nyare, friare, fräschare och vi kommer att kasta av oss en massa ok som vi inte behöver och göra sådant som bygger mer på dagens mediesamhälle, säger Christer Björkman.

Detta innebär att Christer Björkman kan komma att lämna sin roll som tävlingsproducent för Melodifestivalen tidigare än planerat.

- Allting beror på hur fort det här går, det är möjligt om det går enligt expresscenariot så kommer 2021 att påverkas, men det har vi en plan för, säger han.

Christer Björkmans bedömer sin efterträdare Karin Gunnarsson som redo att ta över Melodifestivalen. Innan American Song Contest blev aktuellt var planen att Christer Björkman skulle gå i pension.

- Det beslutet hade jag redan tagit, men i stället för ett tomt svart hål finns det nu någonting annat som jag ska sätta tänderna i, säger han.