Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rolandz och Mariette får tävla vidare i Melodifestivalens final den 10 mars.

Björkman: "Det jämnaste jag varit med om"

Hon var den stora favoriten inför årets sista deltävling i Melodifestivalen – och oddsen hade rätt. Mariette och hennes avancerade nummer "For you" är klara för final.

"Skithäftigt", så sammanfattar tävlingsproducenten Christer Björkman den gångna Melodifestivalveckan. Han har jobbat med tävlingen i många år, men aldrig varit med om någonting liknande.

- Jag tror alla som har varit här har känt att det skulle bli en väldigt jämn vecka, att många slåss om att gå vidare, och det var precis så det blev, säger han till TT och tillägger:

- Det är i siffror det jämnaste jag har varit med om, och det har varit skithäftigt, säger han till TT.

Jeans och t-shirt

Men när alla röster var räknade stod det klart att det var förhandsfavoriten Mariette och det fuldansande dansbandet Rolandz som skulle gå direkt till final.

- Jag gjorde det! Vi gick till final i Friends med jeans och t-shirt, säger hon.

Tanken på att få framföra sitt nummer igen om fjorton dagar gör henne glad och nu ser hon fram att fira med champagne. Men inte i några mängder.

- Det kommer att räcka med ett glas, för man är helt pantad, säger hon.

"Sved i nackhåren"

Rolandz frontman Robert "Roland Järverup" Gustafsson beskriver bandets bidrag "Fuldans" som en klassisk rockswing med blås – och svängde gjorde det minst sagt, både under framträdandet och då det stod klart att de hade gått till final.

- Nerverna och pressen och allting blev för mycket. Det var som att en ridå drogs ned. Jag har svårt för så starka känslor och det var så mycket energi i salen också, säger han till TT.

Men det var inte bara finalbeskedet som gjorde honom nervös. Pyrotekniken tänjde också på gränserna på scenen, bokstavligt talat.

- Det sved lite i nackhåren på vår trummis. Det började glöda lite, sa han, men vi släckte det med en våtservett, säger Gustafsson som har spelat sin rollfigur hela veckan.

Hjärta och smärta

Soloartisten Felix Sandman föll på finalmålsnöret, men tog sig vidare till Andra chansen.

- Jag är glad att jag inte åkt ur. Det är "win win" att jag får stå på scenen flera gånger, jag ska hålla mig frisk och hålla kvar känslan – den vill jag aldrig tappa när jag kör den här låten för det är så äkta det kan bli, säger han.

Även Olivia Eliasson och hennes moderna poplåt "Never learn", skriven av bland andra artisterna Anton Ewald och Astrid S, får en ny chans i Andra chansen.

Andra chansen avgörs i Kristianstad den 3 mars och finalen arrangeras i Friends arena i Stockholm den 10 mars.