Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Björk anklagar von Trier för sexuella trakasserier

Weinsteinskandalen har fått isländska sångerskan Björk att träda fram och öppet berätta om sexuella trakasserier hon ska ha utsatts för i filmens värld. Lars von Trier förnekar anklagelserna.

Skandalen kring Harvey Weinstein, en av den amerikanska filmindustrins mäktigaste män, bara växer. Sedan 5 oktober, då New York Times publicerade sitt reportage om den 65-årige filmproducenten har fler och fler kvinnor trätt fram och vittnat om sexuella övergrepp och våldtäkter, bland dem Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow och Rosanna Arquette.

Nu senast trädde skådespelaren Lysette Anthony, som spelar Lady Rowena i Ivanhoe, fram och berättar att hon ska ha blivit våldtagen av Weinstein i sin egen hall. New York Times bygger sitt avslöjande på omfattande research runt filmproducenten inklusive intervjuer, juridiska dokument och mejl som pekar på att Weinstein ska ha ägnat upp till trettio år åt att systematiskt missbruka sin ställning och utsätta kvinnor för sexuella övergrepp och våldtäkter. 

Polisen har nu inlett förundersökningar om Harvey Weinsten i såväl New York som London. Han har sparkats från The Weinstein Company, det enormt inflytelserika företag han byggt upp tillsammans med sin bror. Harvey Weinstein har även uteslutits ur den amerikanska filmakademin, som varje år delar ut Oscars.

Weinsteinskandalen i Hollywood har nu också fått isländska sångerskan Björk, 51 år, att träda fram och öppet berätta om de sexuella trakasserier hon utsattes för av en dansk regissör, under inspelningen av hans film:

Björk själv nämner inte regissören vid namn i sitt inlägg.

"Men eftersom hon bara spelat huvudrollen i en enda film, Dancer in the Dark av Lars von Trier som fick premiär år 2000, är det uppenbart vem hon syftar på" skriver tidningen Rolling Stone.

Lars von Trier förnekar anklagelserna, skriver hans assistent Stine Vesterskov i ett mejl till GP. I övrigt vill han inte låta sig intervjuas i ärendet, utan hänvisar till det uttalande om påstådda sexuella trakasserier han gjort i Jyllands-Posten som också citeras i danska tidningen Politikken. 

– Nej det har aldrig varit fallet. Men att vi var verkliga ovänner är ett faktum, säger han och fortsätter:

– I gengäld levererade hon en av de största skådespelarprestationerna i mina filmer överhuvudtaget.

Även producenten bakom Dancer in the dark, Peter Aalbæk Jensen, tillbakavisar Björks anklagelser om sexuella trakasserier.

– Så vitt jag minns det så var det vi som var offren. Den kvinnan var starkare än både jag och Lars och vår firma tillsammans, säger han till Jyllands-Posten.

LÄS MER: Världsstjärnorna filmar med von Trier i Bengtsfors

I inlägget konstaterar Björk att hon kommer från ett av de länder i världen som nått längst när det gäller jämlikhet mellan könen. Hon var redan en musikikon och världsstjärna,  hyllad unisont av kritiker och publik, när hon gick med på att spela huvudrollen i Lars von Triers musikal Dancer in the Dark. En roll som gav henne en guldpalm i Cannes för bästa kvinnliga huvudroll. Även filmens regissör, Lars von Trier, prisades med en guldpalm. 

Efter den filmfestivalen i Cannes deklarerade Björk att hon aldrig mer tänkte göra någon film, och i stället ville ägna sig helhjärtat åt musiken.

"Jag kom från musikvärlden, som gett mig styrka. Det stod extremt klart för mig när jag klev in i skådespelerskans yrke att min förnedring togs för given och att det var min roll: att som lägre stående varelse finna mig i att bli sexuellt trakasserad. Detta var normen och hugget i sten för regissören liksom för filmteamet med dussintals personer som såg till att vidmakthålla ordningen och som uppmuntrade beteendet" skriver Björk i sitt inlägg.

Sångerskan menar att hon blev varse att det är allmänt accepterat att en en regissör "kan tafsa på och trakassera sina skådespelerskor som han vill". Hon skriver också med indignation att detta verkar vara något som "filmvärlden tillåter". 

Själv var hon inte med på noterna, vilket upprörde den danska regissören:

"När jag vid upprepade tillfällen nobbade honom så surade han och straffade mig och skapade en imponerande trovärdig illusion om att det var jag som var den jobbiga. Eftersom jag var stark i mig själv, hade ett stöttande team runt mig och inte hade något direkt att förlora då jag inte hade några egentliga ambitioner i filmvärlden så gick jag helt sonika min väg. Något år senare hade jag lyckats skaka av mig obehaget och var helt återställd" skriver Björk.

Samtidigt oroar hon sig för andra kvinnor som arbetar med samme man, att de kanske inte haft samma möjligheter eller kraft.

"Regissören var fullt medveten om vad det var för spel han spelade, och jag är helt övertygad om att nästa film han gjorde byggde på de erfarenheter han haft med mig" skriver Björk vidare.

Lars von Triers nästa film efter Dancer in the Dark var Dogville med Nicole Kidman i huvudrollen, ett kriminaldrama med inslag av kvinnotortyr som spelades in i Trollhättan och som fick premiär 2003. 

"Jag var den första som utmanade honom och inte lät honom komma undan med det här" skriver Björk som tycker sig ha märkt att regissören sedan dess haft bättre och mer jämlika relationer med de skådespelerskor han anlitat. "Så där finns hopp"

Björk avslutar sitt inlägg med en vädjan:

"Låt oss stoppa detta. Låt förändringens våg skölja över världen!"

LÄS MER: Världsstjärnorna intar Bengtsfors