Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Birro minns 90-talets musikscen

Musik, kärlek och Morrissey. Det är huvudområdena i Peter Birros dramaserie "Viva Hate" som visas i tre delar under julhelgen.

Göteborg var en ännu okänd stad för den norske regissören Jens Lien när han fick läsa Peter Birros manus till "Viva Hate". Han hade nyligen gjort filmen "Revolt" som handlade om ett ungt, norskt punkband.

Produktionsbolaget bakom "Viva hate" gillade filmen och plötsligt satt Jens Lien med ett intensivt manus om 90-talets göteborgska musikscen i sin hand - och det var ett manus som han älskade från första stund.

-Manuset påminde mig mycket om mitt eget 90-tal. Då allt var viktigt, man skulle bli stor och genial och helst skulle det ske redan nästa dag, säger Jens Lien när TT träffar honom. -Direkt när jag fick läsa manuset kände jag att det var unikt, det kunde bli guld om vi gjorde det riktigt bra. "Viva Hate" är en serie där kärlek och musik står i fokus, och det är något som betyder mycket för oss alla.

Första rollen

Serien handlar om Daniel (spelad av Tom Ljungman), en ung kille som drömmer om att slå igenom med sitt band och är beredd att göra det mesta för att nå sitt mål. Daniel avgudar själv Morrissey och döper sitt eget band till "Viva Hate" som en hyllning till den brittiske popgigantens första soloalbum.

Bandet har han tillsammans med vännen Morgan, spelad av Wilhelm Johansson - som gör sin första roll någonsin.

-Jag kom med i serien av en slump egentligen, säger Wilhelm Johansson. Jag läser teater på gymnasiet och mina kompisar tjatade med mig till castingen. Sen var jag ganska oseriös, jag lallade mig igenom det. Men sen visade det sig ändå att jag gick jag vidare steg för steg - och till slut fick jag rollen. Morgan är en arg kille med ärrad barndom vars enda mål i livet är att bli stor.

Hittar kärleken

Självklart finns det också en kärlekshistoria i Peter Birros nyskrivna drama. Kärlek uppstår nämligen när den hårdhudade Daniel, som tidigare bara älskat Morrissey, börjar intressera sig för Fanny, som spelas av Anna Åström.

-Fanny är en ilsken feminist som är väldigt kritisk av sig. Det har varit kul att hitta in i den sidan av Fanny. Jag gick med i Feministiskt Initiativ, gick på mycket föreläsningar och sparade ut allt hår. Det var kul att få spela en så stark och revolterande roll, jag fick verkligen leva ut mycket ilska.

Viva Hate sänds i tre avsnitt i SVT: 25, 28 och 29 december.