Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Birdman bästa film på Oscarsgalan

Lady Gaga tolkade "Sound of music" men mest minnesvärt var de politiska utspelen, som egentligen startade redan på röda mattan - och sociala medier-kampanjen #askhermore.

Oscarsgalan fick på förhand motta kritik för bristen på mångfald när det gällde de nominerade och programledaren Neil Patrick Harris inledde galan med att driva med det genom att sjunga om "de vitaste och bästa". Han fick också in ett snabbt skämt om att visselblåsaren Edward Snowden inte var på plats när dokumentären om honom, "Citizenfour" belönades med en Oscar. I övrigt var tv-sändningen en seg historia med försvinnande få skämt. John Legend och rapparen Common livade dock upp stämningen med ett maffigt framförande av den senare Oscarsbelönade sången "Glory" ur filmen "Selma".

Filmen handlar om den svarta medborgarrättsrörelsen och Martin Luther King, som blev omnämnd vid flera tillfällen under kvällen. Sångaren John Legend mottog en Oscar för bästa sång och knöt an till våra dagar.

- Det sitter fler svarta män inspärrade i dag än under slaveriet på 1850-talet, sa John Legend.

Många förhandsfavoriter plockade hem Oscarsstatyetter men Richard Linklaters på förhand hajpade indie-epos "Boyhood" fick bara en vinst, Patricia Arquette vann som tippat bästa kvinnliga biroll. Hon uppmanade i sitt glödande tacktal till lika löner och rättigheter för alla kvinnor i USA. Det ledde till stående ovationer inne på Dolby Theatre, åtminstone av Meryl Streep.

Meryl Streep introducerade också "in memorian"-inslaget, där bland andra de två bortgångna svenskarna Anita Ekberg och Malik Bendjelloul hedrades. På sociala medier uppmärksammades det upprört att komikern Joan Rivers inte var inkluderad i inslaget.

Alejandro Gonzaelz Iñárritu och hans febriga titt bakom kulisserna på en Broadway-teater i "Birdman" blev kvällens stora vinnare, med vinst i kategorierna bästa film, foto, originalmanus och regi.

- Jag vill tillägna den här till mina landsmän i Mexico, sa regissören och kramade om sin Oscarsstatyett innan eftertexterna började rulla.

Belönade för huvudrollerna blev Eddie Redmayne för sitt porträtt av den ALS-drabbade fysikprofessorn Stephen Hawking i The theory of everything respektive Julianne Moore som spelar en Alzheimer-drabbad kvinna i Still Alice.

- Jag har läst att man lever fem år längre om man vinner en Oscar och i så fall vill jag tacka akademin eftersom jag har en yngre man, sa Julianne Moore.

Som väntat fick JK Simmons fick ta emot en Oscar för bästa manliga biroll för sin roll som vedervärdig och hetsande lärare i jazzdramat "Whiplash".

Många tjusiga kreationer visades före galan upp på röda mattan och trots uppropet # askhermore i sociala medier var fokuset stort på speciellt de kvinnliga stjärnornas klänningar. Röda mattans kanske konstigaste ögonblick stod "Fifty shades of grey-stjärnan Dakota Johnson för när hon och hennes mamma Melaine Griffith gjorde entré tillsammans. När de fick frågan om mamma Melaine hade sett sin dotters nya filmsuccé svarade hon nej. Och den obekväma tystnaden var ett faktum.

Här är samtliga vinnare från Oscarsgalan:

BÄSTA FILM: "Birdman"

BÄSTA REGI: "Birdman"

BÄSTA KVINNLIGA SKÅDESPELARE: Julianne Moore, "Still Alice"

BÄSTA MANLIGA SKÅDESPELARE: Eddie Redmayne, "The Theory of Everything"

BÄSTA KVINNLIGA BIROLL: Patricia Arquette, "Boyhood"

BÄSTA MANLIGA BIROLL: J.K. Simmons för "Whiplash".

BÄSTA MANUS EFTER FÖRLAGA: Anthony McCarten, "The Theory of Everything"

BÄSTA ORIGINALMANUS: Alejandro González Iñárritu, Nicolás Giacobone, Alexander Dinelaris och Armando Bo, "Birdman"

BÄSTA FILMMUSIK: "The Grand Budapest Hotel"

BÄSTA ORIGINALLÅT: "Glory" i "Selma"

BÄSTA FOTO: "Birdman"

BÄSTA FILMKLIPPNING: "Whiplash"

BÄSTA DOKUMENTÄR: "Citizenfour"

BÄSTA KOSTYM: "The Grand Budapest Hotel" (Milena Canonero)

BÄSTA MAKE UP: "The Grand Budapest Hotel"

BÄSTA UTLÄNDSKA FILM: ”Ida”

BÄSTA KORTDOKUMENTÄR: "Crisis hotline: Veterans Press 1" (Ellen Goosenberg Kent and Dana Perry)

BÄSTA KORTFILM: "The phone call"

BÄSTA LJUDMIX: "Whiplash"

BÄSTA LJUD: "American sniper"

BÄSTA ANIMERADE KORTFILM: "Feast" (Patrick Osborne and Kristina Reed)

BÄSTA ANIMERADE FILM: "Big hero 6"

BÄSTA VISUELLA EFFEKTER: "Interstellar"

BÄSTA PRODUKTIONSDESIGN: "The Grand Budapest Hotel"

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.