Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ridley Scotts "Alien – covenant" är uppföljaren till "Prometheus", och den andra delen i den utlovade trilogi som i "Alien"-universum kronologiskt ligger före den allra första filmen. Pressbild.

Biosommar: Uppföljare, emojisar och tulpaner

Kan Tom Cruise locka massorna till biograferna fortfarande? Blir Alicia Vikanders "Tulpanfeber" årets romantiska drama? Och ska Ridley Scott reta upp alla gamla "Alien"-fans ännu en gång? Många frågor väntar på svar när storfilmssäsongen äntligen drar i gång.

Trailern till sommaraktuella "The mummy" bjuder på explosioner, trubbel i kryptan och en sedvanligt vältränad och slät Tom Cruise. Hans rollfigur råkar väcka den mumie som sover – stort misstag – och snart verkar hela världens öde stå på spel.

- "The mummy" blir intressant, även om Tom Cruise inte är den publikdragare han en gång var. Varje gång han gör något som inte är "Mission: Impossible" ser vi att det går lite sämre. Men "The mummy" är ändå en nyinspelning av ett välkänt varumärke, säger Anna Schönbeck, filmsättare på Folkets hus och parkers biografer.

Explosioner och släta stjärnor

Just explosioner, välkända varumärken och släthyade gamla filmstjärnor är pålitlig stapelvara när storfilmssäsongen drar igång. I veckan dyker det kanske skojigaste Marvelgänget, "Guardians of the galaxy", upp igen. Den första filmen om det udda superhjältegänget blev en oväntad hit 2014 och nu är förväntningarna stora på uppföljaren.

- Den blir det nog ett stort tryck på, liksom "Transformers" och "Pirates"-filmen, som kommer senare i sommar. Det är filmer med stor marknadsföring och en given publik, säger Anna Schönbeck.

Hon lyfter också fram titlar som "Baywatch" och "Wonder woman".

- Det är bra sommarfilmer men de blir kanske inga långkörare.

Variation i utbudet

Som motvikt till alla superhjältar och megabudgetar finns mindre komedier, som Goldie Hawns och Amy Schumers "Tjejresan". Och så det romantiska dramat "Tulpanfeber" med Alicia Vikander.

- En bra romantisk kostymfilm är en potentiell långkörare, som förra årets "Livet efter dig". Den började svagt men växte för varje vecka och höll i sig ända till hösten. Det behövs också i utbudet.

"Alien"-förväntningar

Vilken film som har gått allra bäst när hösten nalkas återstår att se. I topp kommer säkerligen "Dumma mej 3" att ligga eftersom animerade barnfilmsuppföljare brukar gå bra. Men förväntningarna är också stora på Ridley Scotts "Prometheus"-uppföljare, trots att den första filmen i den nya "Alien"-trilogin väckte sådant ursinne bland en del fans.

- Den tror jag kommer att gå väldigt bra, säger Anna Schönbeck.