Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Biologiska museet på Djurgården i Stockholm blir byggnadsminne. Arkivbild.

Biologiska museet blir byggnadsminne

Biologiska museet på Djurgården i Stockholm förklaras som byggnadsminne av länsstyrelsen i Gotlands län. Byggnaden anses ha höga kulturvärden och ska därför skyddas för framtiden genom att den inte får ändra utseende eller rivas. Inte heller får museets utställningar ändras.

Museet som blev en världssensation när det öppnades för över 120 år sedan ska bevaras för eftervärlden. Länsstyrelsen motiverar beslutet med att museet, som öppnades 1893 och i princip ser likadant ut i dag, förmedlar kunskap om musei- och vetenskapshistorien.

"Panoramautställningen, som besökarna tittar på genom ett observatorietorn och ger möjligheten att se djur i sin naturliga miljö, har ett högt kultur- och konsthistoriskt värde. Dessutom berättar byggnadens exteriör om det sena 1800-talets nationalromantiska stiluttryck som inspirerats av norska stavkyrkor", skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

När museet i fjol stängde på obestämd tid för en rad reparationer hade det under en tid brottats med vikande besökssiffror. Men eftersom många fruktade att stängningen skulle bli permanent ordnades en rad demonstrationer och tillsammans med nystartade vänföreningar ökade intresset för museet och besöksantalet fördubblades.

Eftersom Stockholms landshövding Sven-Erik Österberg är ordförande i Stiftelsen Skansen, som äger museet, har byggnadsminnesfrågan har hanterats av Gotlands länsstyrelse för att undvika jäv.

Det är inte känt när museet öppnar för allmänheten igen.