– Vi gör det här lite som en hyllning till biografupplevelsen och dess hypnotiska kvalitéer, förklarar festivalens konstnärlig ledare Jonas Holmberg.
LÄS MER:Göteborgs filmfestival blir Årets göteborgare 2021
Under parollen ”The hypnotic cinema” kommer Göteborgs filmfestival i vår att utföra tre suggestiva experiment på sin publik. Åskådarna kommer att masshypnotiseras, och för ändamålet har festivalen anlitat hypnotisören Fredrik Praesto.
– Han är en erfaren scenhypnotisör, van att göra olika typer av hypnoser antingen för en eller flera personer. Men något sådant här har han såklart aldrig gjort tidigare, säger Jonas Holmberg.
Utför masshypnos från scenen
Besökarna kommer med start 30 januari att uppmanas att släppa sin mentala kontroll och låta sig hypnotiseras inför respektive filmvisning. Tanken är att utforska om det går att förstärka eller fördjupa filmupplevelsen för de besökare som vågar släppa taget om den egna tanken.
– Det ska bli spännande att se hur folk upplever det här. Inte minst pandemin, med sina regler och coronastrategier har väckt tankar om hur ordningen i samhället upprätthålls, och vad som ytterst styr människors tankar och beteenden. Fattar vi verkligen så självständiga beslut som vi tror? Hypnos sker ju av fri vilja, samtidigt underkastar du dig någon annans vilja. Med masshypnosen vill vi skapa den typen av diskussion: om staten och individen, kontroll och underkastelse, säger Jonas Holmberg till GP.
LÄS MER:Alicia Vikander startar filmskola i Göteborg
Från Stora teaterns scen kommer hypnotisören Fredrik Praesto att utföra masshypnos tänkt att ”försätta publiken i ett medvetandetillstånd anpassat till den specifika filmen.” Efter visningen väntas hypnotisören sedan bryta tillståndet – om allt går som planerat.
Här är filmerna du kan uppleva under hypnos
”Memoria”
Prisat drama av den thailändske Guldpalmsvinnaren Apichatpong Weerasethakul. Tilda Swinton syns där som skotsk orkidé-entusiast, på resa i Colombia, som börjar höra märkliga ljud som ingen annan hör.
Visas den 2 februari kl 17.45.
”Land of dreams”
Politisk satir med Matt Dillon och Isabella Rosselini som utspelar sig i en nära framtid då USA stängt sina gränser. Bakom komedin om vem som egentligen har kontrollen över vårt undermedvetna ligger de iranska konstnärerna Shirin Neshat och Shoja Azari.
Visas den 30 januari 17. 00
”Speak no evil”
Psykologisk thriller av Christian Tafdrup där en dansk familj besöker en nederländsk familj de träffat på en Charterresa. Det som kunde blivit en trevlig weekend spårar ur i takt med att sociala konventioner löses upp.
Visas den 6 februari kl. 16.45
Vad händer om någon inte vaknar ur hypnosen?
– Det som händer efter hypnosen är ju inte helt olikt det som händer varje gång du haft en stark bioupplevelse och försatts i ett omskakande känslotillstånd. Du är inne i det tillståndet och går sedan långsamt ur det läget. Vi kommer att ha en nertrappning på plats med hypnotisören efteråt, men det är egentligen inte nödvändigt, svarar Jonas Holmberg.
Varför just hypnos?
– Film och hypnos har väldigt mycket gemensamt, de är lite som kulturhistoriska tvillingar. Väldigt många tidiga filmer handlar just om hypnos och hypnotisörer. Filmmediet, och den uppslukande biografupplevelsen, har filmhistoriskt ofta liknats vid hypnos. Vi vill leka med den tanken och ta den längre. Att vi gör det här just nu, efter ett år då Göteborgs filmfestival var helt digital, är en lekfull hyllning till själva biografupplevelsen – men också ett försök att utvidga den.
LÄS MER:Se första bilderna inifrån hotell Draken på Järntorget
Är det mer hypnotiskt att se film på bio än hemma i tv-soffan?
– Ja Gud ja, det är väl en av de stora upptäckterna många av oss gjort under det här digitala året. Jag ser mycket film överallt även i tv-soffan, men något som är svårt där är att behålla det här totala fokuset. Du störs av så mycket annat i omgivningen, telefonen som ligger bredvid... Biografen är mer av en hypnosmaskin: Det är mörkt, du kan rikta ditt fokus mot duken och uppnå full koncentration utan störningsmoment.
Människans olika medvetandetillstånd
Filmerna som valts ut till hypnos-experimentet är komedin ”Land of dreams” med Matt Dillon och Isabella Rosselini, thrillern ”Speak no evil” av danske regissören Christian Tafdrup och dramat ”Memoria” av den thailändske Guldpalmsvinnaren Apichatpong Weerasethakul. Trion filmer fokuserar på olika sätt på människans relation till medvetandetillstånd, samtidigt som åskådarna tas med på olika emotionella resor.
LÄS MER:De tävlar om Startsladden 2022
”The hypnotic cinema” ingår i årets större festivalfokus Disorder, som utforskar gränslandet mellan ordning och oordning, i våra samhällen men också inombords.
Göteborgs filmfestival startar 28 januari och pågår fram till den 6 februari.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här
GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.
För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.