Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Leif Mannerström, Markus Aujalay och Mischa Billing är årets jurydeltagare i "Sveriges mästerkock". Pressbild.

Billing redo att leda ny kockkamp

Kockknivar ska slipas, kött sauteras, såser redas och tolv deltagare ska bli en vinnare när "Sveriges mästerkock" återvänder i rutan på onsdag.

- Som jurymedlem kan jag säga att det är jättekul att sitta med när det är audition. Men det är något speciellt när vi kommer in i köket med de tolv vi har valt ut. När det landar i dem själva och de vågar tro på sin egen potential är en ynnest att få vara med om, säger Mischa Billing.

Det är den tredje säsongen som Mischa Billing är jurymedlem tillsammans med Leif Mannerström och Markus Aujalay. Tillsammans ska de tre leda, sålla ut och kora årets svenska mästerkock.

- Jag fokuserar mycket på hur man upplever smaken och doften. Jag tittar också på texturer och temperaturen. Leif är den levande legenden som har det klassiska köket i sin ficka. Markus har världens kök och det vegetariska. Varje deltagare får sin mat bedömd från olika riktningar, men vi tre har en gemensam bild av vad det är vi söker, säger Billing.

Formulera smakerna

I första avsnittet är det en sökande som erkänner att hon var mest rädd för Mischa Billing i juryn. Billing tror själv att deltagarnas nervositet för jurymedlemmarna växlar, men hennes sommelierbakgrund har gett en viss effekt.

- Nu är de verkligen formulerade om hur det ska smaka och det är fantastiskt. Det är en utveckling som har kommit under de här tre säsongerna.

En annan förändring som skett under tiden som "Sveriges mästerkock" har gått i rutan är hållbarhet och mer grönt på tallriken. Det senaste decenniet har också matintresset ökat i Sverige, vilket kanske kan synas både i tv-tablån och bland de sökande till "Sveriges mästerkock".

- Det säljs väl runt 400 nya kokböcker om året i Sverige tror jag. Givetvis finns Youtube plus alla tv-program som har betytt mycket. Matlagning har blivit vår tids lägereld. Det är något som vi alla kan samlas kring och prata om, säger Mischa Billing.