Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Bill Cosby lämnar rätten i Norristown, Pennsylvania. Arkivbild.

Bill Cosby fälls för sexuella övergrepp

Den amerikanske komikern Bill Cosby fälls i domstol för sexuella övergrepp mot en kvinna. Han ska ha drogat och utnyttjat Andrea Constand, en universitetsanställd, för 14 år sedan.

Bill Cosby är 80 år gammal och domen innebär att han skulle kunna tillbringa resten av sitt liv i fängelse. Han kan dömas till maximalt tio års fängelse för varje åtalspunkt, som är tre till antalet. Påföljden meddelas senare.

Totalt har ett 60-tal kvinnor anklagat honom för sexuella övergrepp, men det är bara ett fall som har lett till åtal. Andrea Constand polisanmälde Cosby 2005 för övergrepp som ska ha skett i hans hem i utkanten av Philadelphia året innan.

2015 togs fallet upp igen efter att allt fler kvinnor anklagat Cosby för sexuella övergrepp och våldtäkter. Men resterande potentiella brott har ansetts preskriberade då de ska ha skett under 1960-, 70-, 80- och 90-talen.

Släpps mot borgen

Juryns överläggning tog 14 timmar fördelat på två dagar. Cosby släpps på fri fot mot borgen tills dess att påföljden meddelats.

Åklagaren bad domaren att inte släppa Cosby, då han riskerade att avvika eftersom han äger ett privat flygplan. Detta provocerade fram den första reaktionen hos Cosby, som avstått från att vittna under rättegången.

Han ställde sig upp och utropade "Han har inget privatplan, din skitstövel!". Domaren beslutade att Bill Cosby inte får lämna sitt hem och kommer att förses med fotboja.

- Vi är väldigt besvikna över domen. Mr Cosby är inte skyldig till någon av anklagelserna och vi kommer att överklaga, säger Cosbys advokat Thomas Mesereau

Skipat rättvisa

Åklagaren Kevin Steele säger att utredningen och den nu fällande domen nu skipat rättvisa för en man som lyckats undkomma alltför länge.

- Det här är en man som under årtionden drogat kvinnor och sedan begått övergrepp. Han använde sitt kändisskap, sin förmögenhet och sitt stora nätverk för att dölja sina brott, säger han.

Advokaten Gloria Allred företräder 28 av kvinnorna som anklagar Cosby och även de kvinnor som anklagat Donald Trump för övergrepp. Hon säger att hon varit mer nöjd med dagens besked än med någon annat domstolsfall hon varit inblandad i de senaste 42 åren.

- Vi är så glada att kvinnor äntligen har blivit trodda. Inte bara under metoo, utan i en riktig domstol, säger hon.

Kallas lycksökerska

Thomas Mesereau har i intervjuer kallat Andrea Constand en "lycksökerska" som bara är ute efter hans klients förmögenhet. Cosby har sagt att han och Constand hade ett romantiskt förhållande, men nekat till anklagelserna om övergrepp.

Bill Cosby är en av USA:s mest kända komiker och slog igenom på stand up-scenen i Los Angeles under tidigt 60-tal. 1966 blev han den första svarta skådespelaren att vinna en Emmy, för sin roll i agentkomediserien "I Spy".

I Sverige är han mest känd för att ha spelat helyllepappan Cliff Huxtable i tv-serien "Cosby". Eftersom han så starkt förknippades med sin roll som "hela USA:s pappa" blev hans rykte desto mer nedsmutsat i och med de många anklagelserna om övergrepp.